Najnovije vijesti

Pripremite auto za sigurnu vožnju, od sutra obavezna zimska oprema

31/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Pripremite auto za sigurnu vožnju, od sutra obavezna zimska oprema
Bezbjednost

Uprava policije MUP-a TK-a obavještava sve učesnike u saobraćaju da dana 1.11.2022. godine na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimske opreme koja traje do 1.4.2023. godine, bez obzira na vremenske uslove (shodno Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima).

Prema Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BIH br. 83/20), zimska oprema obuhvata:

  • – pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S ili M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
  • – pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S ili M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili
  • – pneumatike za ljetnu upotrebu sa najmanjom dubinom profila 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Ovim putem, apelujemo na sve vozače da posjeduju i koriste zimsku opremu u periodu propisanom važećim propisima, te na taj način doprinesu kako ličnoj tako i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, kao i

  1. 1. da brzinu kretanja motornog vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza,
  2. 2. da drže odgovarajuće odstojanje prilikom kretanja u koloni i
  3. 3. da obrate posebnu pažnju  na kretanje pojedinih kategorija učesnika u saobraćaju kao što su pješaci (djeca, starije osobe i dr.) 

Radio Gradačac / MUP TK

Comments are closed.

YouTube