Najnovije vijesti

Pristiglo 156 prijava za 122 općinske stipendije

11/01/2018 | objavio Radio Gradačac
Pristiglo 156 prijava za 122 općinske stipendije
GRADAČAC

Konkurs za dodjelu općinske stipendije učenicima i studentima za školsku/akademsku 2017/18. godinu završen je 27.12.2017. godine. Nakon što je Općinska služba za  društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu  raspisala Konkurs, do njegovog zaključenja pristiglo je 156 prijava. Prema odluci OV Gradačac za školsku 2017/18. godinu bit će dodijeljene 122 općinske stipendije učenicima i studentima, a za tu namjenu u općinskom budžetu je planirano 90.000 KM.

Stipendije se dodjeljuju u šest kategorija učenicima i studentima koji se školuju u srednjim školama i na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, osim u slučaju kad  učenici generacije  nastavljaju studij izvan BiH.

Konkurs za dodjelu stipendija je završen i nadležna komisija raspoređuje pristigle prijave po ranije utvrđenih šest kategorija. Pristiglo je 156 prijava i ukoliko svi budu ispoštovali konkursnu proceduru, nažalost, 34 aplikanta neće ostvariti pravo na stipendiju. U kategoriji 5 koja je namjenjena studentima iz porodica korisnika boračko-invalidske zaštite  pristiglo je 49 prijava, a dodjeljuju se 32 stipendije. Tako da 17 studenata neće ostvariti pravo, ali će imati priliku da se prijave za kantonalnu stipendiju koju raspisuje Ministarstvo za boračka pitanja, rekao je za Radio Gradačac pomoćnik općinskog načelnika za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu Hajrudin Hasanbašić.


KATEGORIJE U KOJIMA SE DODJELJUJU STIPENDIJE :

Kategorija 1: Učenici generacije osnovnih i srednjih škola ako su nastavili redovno školovanje.

Kategorija 2: Studenti  sa ostvarenom prosječnom ocjenom u prethodnoj akademskoj  godini 9,00 i više.

Kategorija 3: Studenti I godine studija/ brucoši.

Kategorija 4: Studenti II do VI godine dodiplomskog studija ili I ciklusa bolonjskog  sistema studiranja.

Kategorija 5: Studenti iz porodica korisnika boračko-invalidske zaštite (RVI-9 stipendija, PŠPB-9, DB-14, JOB –7, ODB-7 stipendija).

Kategorija 6: Učenici srednjih škola i studenti iz soc. ugroženih porodica – a) korisnici stalne socijalne pomoći, b) djeca bez oba roditelja, c) djeca na porodičnom/domskom smještaju, d) učenici/studenti iz romskih porodica.


Pravo na stipendiju općine Gradačac imaju učenici srednjih škola i studenti dodiplomskog studija I do VI godine studija ili prvog ciklusa bolonjskog sistema studiranja. Iznos  stipendije za učenike je 400,00 (četiristotine) KM u  isplatama od 50,00 KM. Iznos  stipendije za studente je 800,00 (osamstotina) KM u isplatama od 100,00  KM.

Privremene Rang-liste kandidata Komisija za društvene djelatnosti i boračko-invalidsku zaštitu Općinskog vijeća Gradačac će objaviti na oglasnoj ploči/info panou općine Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube