Najnovije vijesti

PRO-Budućnost: 25 prehrambeno-higijenskih paketa za socijalno osjetljive kategorije stanovništva

10/11/2020 | objavio Radio Gradačac
PRO-Budućnost: 25 prehrambeno-higijenskih paketa za socijalno osjetljive kategorije stanovništva
GRADAČAC

Osnovni cilj projekta PRO-Budućnost je izgradnja mira i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH.

U kriznoj 2014. godini, koju su obilježile poplave, realizovane su prve aktivnosti projekta, i to  kroz Fond solidarnosti.

Posljednjih mjeseci aktivnosti projekta su usmjerene na pomoć stanovništvu u prevazilaženju  krizne situacije izazvane  pandemijom COVID-19.

U mjesecu maju je pomoć uručena predstavnicima Centra za aktivno starenje Gradačac, a ovih dana na adresu Grada Gradačac su pristigle nove isporuke paketa namijenjenih ranjivim kategorijama stanovništva.

25 higijensko–prehrambenih paketa (prehrambeni artikli, sredstva za čišćenje i dezinfekciju i dr.) raspoređeno je na više udruženja građana koja svojim aktivnim radom u zajednici uspješno provode misiju podrške i pomoći različitim socijalno osjetljivim kategorijama stanovništva.

Pakete će u narednim danima krajnjim korisnicima distribuirati Udruženje “Zmajice”, Udruženje penzionera, Centar “Koraci nade” i  Udruženje “Kutak radosti”.

Predsjednica Udruženja “Zmajice” Zijada Zrnić je prilikom preuzimanja paketa istakla da ova pomoć za naše sugrađane, pogotovo oboljele od malignih oboljenja, znači jako puno u ovoj teškoj godini.

Asmira Mujanović, predstavnica Centra “Koraci nade” navela je da je Centar kroz projekat uspostavio saradnju sa članovima radne grupe PRO-Budućnost i NVO sektora iz susjedne općine Modriča.

U nadi da nas uskoro čekaju ljepša vremena u kojima ćemo nastaviti saradnju vezanu za izgradnju tolerancije, povjerenja i razvoja lokalnih zajednica, zahvaljujemo se projektu PRO-Budućnost na podršci za naše sugrađane, rekla je Asmira Mujanović.

Projekat PRO-Budućnost je kao dugogodišnji partner našega grada pružio konkretnu  pomoć i aktivan doprinos u prevazilaženju krizne situacije izazvane pandemijom COVID-19 za naše sugrađane.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je iskazao zahvalnost i podršku aktivnostima projekta PRO-Budućnost. Ukazao je na važnost tolerancije, solidarnosti i pomoći građanima u ovim vremenima, koja svakako predstavljaju izazov za upravljanje na svim nivoima vlasti u BiH, naročito u jedinicama lokalne samouprave, u kojima građani na direktan-neposredan način ostvaruju svoja prava.

Nadamo se da ćemo uskoro realizovati neke nove projekte koji su od značaja za sve naše građane, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Dervišagić.

Prehrambeni i higijenski proizvodi su uručeni porodicama u brojnim naseljima, građanima koji žive sami i koji su u ovim teškim danima zbog ograničenja u kretanju teže nabavljali ove proizvode, te porodicama u stanju socijalne potrebe.

PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za Budućnost) je projekat Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) koji provodi Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube