Najnovije vijesti

Pro-Budućnost – “Naša riječ je naša slika”

18/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Pro-Budućnost – “Naša riječ je naša slika”
FBiH/BiH

Već dugogodišnji prijatelji i partneri u USAID-ovom projektu Pro-Budućnost, predstavnici Modriče, Vukosavlja i Gradačca realizovali su aktivnost iz zajedničkog projekta “Naša riječ je naša slika”.

U subotu, 16. novembra kroz aktivnost “Edukacija o kulturno-historijskom nasljeđu i posjeta muzeju Vrata Bosne u Tolisi“ priliku da dosadašnja znanja o ovoj temi dopune, ali i da prvi puta čuju neke historijske činjenice i sagledaju ih iz novog ugla i vremenskog konteksta, imali su učenici, mladi, prosvjetni, kulturni i javni radnici ove tri zajednice.

Naši mladi sugrađani, Sakib Imširović i Vedad Hećić, kao moderatori programa u Gradadačcu, i Senija Mujkanović Muftić, kao turistčki vodič na Kuli „Zmaja od Bosne“, pripremili su evaluaciju primjera nacionalne tolerancije, multikulturalnosti i religijske tolerancije kroz historiju, navodeći primjere da je suživot na ovim prostorima i više nego moguć i da nas naše razlike ne moraju dijeliti.

Fokus izlaganja su bile društveno-političke okolnosti ovog dijela BiH kroz prizmu Husein-kapetan Gradaščevića kao jednog od istaknutih primjera velikih ličnosti naše zemlje, koji je bio poznat po svojoj tolerantnoj politici u svim pogledima.

Na Kuli „Zmaja od Bosne“ učesnicima su prezentirani osnovni podaci o historiji ovih prostora u srednjem i novom vijeku do perioda upravljanja Husein-kapetana Gradaščevića uz navođenje razloga zašto je ovaj prostor postao toliko bitan za BiH. Predstavljanje lika i djela Husein-kapetana Gradaščevića, kao strogog ali pravednog vladara, sa posebnim osvrtom na njegovu tolerantnu politiku, zaokruženo je obilaskom Kule i tunela izgrađenih u njenom kompleksu.


Pro-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catolic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA)  i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC).


Nastavak aktivnosti, ali i poveznica sa pričom o Husein-kapetanu Gradaščeviću, odvijala se u Tolisi u Franjevačkom samostanu u čijem sastavu djeluje i muzej “Vrata Bosne”. Eksponati koji se u muzeju nalaze najbolje odslikavaju višestoljetnu tradiciju i kulturu ovih prostora. Od triju građevina kompleksa – crkva, muzej i samostan – najstarija je Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Pričom o njenoj izgradnji i opstanka kroz vrijeme, a zatim i o nastanku Muzeja i knjižnice, ljubazni domaćin fra Perica Martinović, toliški fratar i kustos Muzeja, i njegovi saradnici iznijeli su i historijske činjenice o djelovanju Husein-kapetana na ovom dijelu Posavine, koji se odnose na izgradnju crkve u Tolisi, podršku izgradnji škole, pa do onih podatka o njegovim kretanjima na ovim prostorima Posavine.

Simbolični naziv muzeja “Vrata Bosne” i eksponati u njemu, svjedoče o višegodišnjoj tradiciji i životu na ovim prostorima, a franjevci su takođe dijelili sudbinu naroda na ovim prostorima, sve promjene režima, ratovanja, izbjeglištva, poplave.

Njegovanje kulturnog nasljeđa i njegovo davanje na uvid novim generacijama, kroz događaje i edukacije, kakva je bila i ova u Gradačcu i u Franjevačkom samostanu i Muzeju u Tolisi, daje pozitivan uticaj i nadu da zajednička budućnost na ovim prostorima ima perspektivu. Nove tehnologije i mediji mnogo toga čine danas dostupnim, ali mir, tišina i atmosfera historijskih kompleksa i miris sačuvanih starih knjiga i onoga što je u njima trajno zapisano jesu svetinja koju treba čitati, čuvati i njegovati. Upravo radi vedrijeg pogleda u budućnost, saopćila je Radna grupa Pro-Budućnost Gradačac.

Radio Gradačac / Radna grupa Pro-Budućnost Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube