Najnovije vijesti

Promocija mjeseca roditeljstva: Radionice UNICEF-a i Zavoda za javno zdravstvo TK podižu svijest o značaju imunizacije

23/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Promocija mjeseca roditeljstva: Radionice UNICEF-a i Zavoda za javno zdravstvo TK podižu svijest o značaju imunizacije
Tuzlanski kanton

UNICEF i Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (TK) udružuju snage u organizaciji seta radionica povodom mjeseca roditeljstva, s ciljem podizanja svijesti o značaju imunizacije i vraćanja povjerenja roditelja u ovaj važan vid zaštite djece. U saradnji s fondacijom Infohouse, radionice će biti edukativnog karaktera i uključivati predavanja stručnjaka iz oblasti epidemiologije i pedijatrije, kao i zabavni program za najmlađe. Radionice imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti imunizacije, pružanje tačnih informacija i povrat povjerenja roditelja u imunizaciju svoje djece.

Ove radionice će se održati u četiri grada Tuzlanskog kantona pod sloganom “Za svako dijete dobar početak”, pružajući roditeljima priliku da se upoznaju sa stručnjacima iz oblasti imunizacije i dobiju tačne i pouzdane informacije o ovoj važnoj temi. Predavači će odgovarati na sva pitanja roditelja i pružiti korisne savjete koji će im pomoći da donesu najbolje odluke kada je u pitanju imunizacija svoje djece.

Imunizacija djece je ključna mjera zaštite od različitih zaraznih bolesti. Ovaj proces uključuje primjenu vakcina koje aktiviraju imunološki sistem djeteta kako bi stvorio otpornost ili imunitet prema određenim infektivnim agensima, poput bakterija ili virusa.

Imunizacija je jedan od najefikasnijih načina zaštite djece od zaraznih bolesti. Ona smanjuje rizik od obolijevanja, komplikacija i smrtnosti povezane s određenim bolestima. Postoje preporučeni rasporedi imunizacije koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nacionalne zdravstvene agencije. Ovi rasporedi obuhvataju vakcine protiv bolesti kao što su difterija, tetanus, pertusis, ospice, zaušnjaci, rubeole, hepatitis B, poliomijelitis i druge. Imunizacija je temeljena na naučnim istraživanjima i dugogodišnjem uspješnom iskustvu. Važno je da roditelji dobiju tačne i pouzdane informacije o imunizaciji od stručnjaka, poput pedijatara ili epidemiologa.

Edukativne radionice će se održati u sljedećim gradovima:

Tuzla – 22. juna u 17:00h

Lokacija: Međunarodni interaktivni otvoreni centar

Kalesija – 23. juna u 17:00h

Lokacija: Centar za djecu i mlade

Živinice – 24. juna u 12:00h

Lokacija: Bosanski kulturni centar

Gradačac – 25. juna u 12:00h

Lokacija: Gradsko kino

Pozivamo sve roditelje iz Tuzlanskog kantona da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za edukaciju i razgovor s stručnjacima. Imunizacija je ključna za zdravlje i dobrobit djece, i zajedno možemo osigurati siguran i zdrav početak za naše najmlađe sugrađane.

Osim edukativnih radionica, očekuje vas i zabavni program koji  će zainteresovati i najmlađe posjetioce, kako bi djeci pružili zanimljivo i interaktivno iskustvo tokom događaja. Budite dio ove važne inicijative i pridružite nam se u podizanju svijesti o značaju imunizacije, poručuju organizatori.

Za dodatne informacije i prijave, posjetite web stranicu UNICEF-a ili Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube