Najnovije vijesti

Promocijom monografije obilježena 125. godišnjica škole „Safvet-beg Bašagić“

06/05/2016 | objavio Radio Gradačac
Promocijom monografije obilježena 125. godišnjica škole „Safvet-beg Bašagić“
KULTURA

 

Uz podršku velikog broja sugrađana i prijatelja škole sinoć je promovisana monografija priređena u čast velikog jubileja, 125. godina postojanja Narodne osnovne škole koja je izgrađena i otvorena 1891. godine u Gradačcu. Pod ovim nazivom škola je radila do 1958.godine, a zatim je do 1975. djelovala pod nazivom Centralna osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“. U priodu do 1991. godine nosila je ime bh. nobelovca Ive Andrića, a od 1993. djeluje kao OŠ „Safvet-beg Bašagić“.

nastup djeceA

Cilj monografije bio je podariti budućim generacijama svjedočanstvo o tome koliko je brojnih naših građana obrazovala ova škola i oteti od zaborava učenike i prosvjetne radnike koji su radili u ovoj školi i prenosili svoje znanje mladim ljudima, rekao je direktor škole Fuad Suljkanović.

potpisivanje knjigeA

Monografija je veoma obimna, sa preko 390 stranica i stotinama fotografija. O njoj su govorili autor Esed Sarajlić i promotori Husnija Kamberović i Salih Kulenović. Kako su, između ostalog, istakli knjiga demantira da mladi ljudi nemaju perspektivu. Iz ove ustanove potekle su generacije uglednih i obrazovanih ljudi, među kojima i književnici Hasan Kikić i Ahmed Muradbegović.

Ovom monografijom autori i svi zaposlenici škole podigli su najveći nacionalni spomenik obrazovanju, istakao je promotor Salih Kulenović.

 

Comments are closed.

YouTube