Najnovije vijesti

Promovisan roman „Kad sam bio hodža“ autora Damira Ovčine

22/05/2018 | objavio Radio Gradačac
Promovisan roman „Kad sam bio hodža“ autora Damira Ovčine
KULTURA

Treće izdanje romana „Kad sam bio hodža“ autora Damira Ovčine bilo je povod promocije na ovogodišnjim “Kikićevim susretima” u Gradačcu.

Ovaj roman o opkoljenom Sarajevu je svojom orginalnošću i stilom pisanja izazvao veliku pažnju domaće i čitalačke publike u regionu. Autor ističe da nije pisao ni ratni ni antiratni roman već ono što zna i što je njegov doživljaj svijeta.

Pisac, a ne kažem da sam ja pisac, već generalno govorim za pisce uzima ono što ima, što zna i što je njegovo. Ima stvari koje su duboko u nama. Prvo što pamtim su slike iz Ljubljanske ulice u Sarajevu i preklapanjem tih slika sam živio dok nisam odrastao. Te slike koje vedre i mrače o njima sam pisao, kaže autor romana Damir Ovčina.

Roman „Kad sam bio hodža“ je obiman i intrigantan, stilski sažet i orginalan.

Stil je zaista intrigantan i poslije stote stranice zapravo shvatimo zašto je taj stil takav kakav jeste. Pobrkane misli, glagioli su skoro u potpunosti izostavljeni. I to doprinosi urgentnosti pričanja, djelovanja, urgentnosti u kojoj se glavni lik nađe, u toj bezizlaznoj situaciji koju zovemo rat. Ta povezanost spiritualnosti čovjeka, individualca u trenucima kao što je rat kao što je okupacija Sarajeva, pogotovo Grbavice mjesta radnje ovoga romana, predstavlja taj neki dualitet svake osobe. Da li se pomiriti s tim da smo samo krv i meso ili tražiti nešto u sebi ili što nam drugi nameću da imamo, da smo bića od neke spiritualnosti. Sudbine ljudi koje su prošle kroz ratno Sarajevo je neiscrpna tema. Nakon 20 i kusur godina čovjek se odluči da se ispovijedi, da da svoju priču i uspije na bosanskohercegovačkoj i regionalnoj sceni da okupira maštu ljudi, rekao je promotor Emrah Osmić.

Trebalo je proći 20 godina od zbirke poezije “Jesenji dani” da bi ovaj roman Damira Ovčine 2016. godine ugledao svjetlo dana.

Ja sam čekao što sam duže mogao da nakupim pameti, snage i samopouzdanja da bi mogao da pišem, osjećajući da će udarac biti jači. Ima dvije godine da sam objavio a prije četri-pet godina sam pisao ovaj roman. Kada mi neko kaže nešto iz njega ja se iznenadim da sam to napisao. Ima već dvije godine kako sam pisao nastavak ovog romana. Sada pišem putopis i takve stvari koje mi ne trebaju preradu jer nemam tu kategoriju vremena, likova prostora i svega onoga što nam dušu uzima kao kada pišemo roman. Pišem samo ono što znam, što sam zapravo ja, što je moj doživljaj svijeta. Moje slike, moj svijet. To je ono što je moj idejni lik. Mislim da svaki pisac koji ozbiljno pristupa književnosti ima samo jedan lik, lik samog sebe kroz razne likove, poručio je Damir Ovčina.

Učesnici promocije u Gradačcu su se složili kako treba čitati jer smo se previše udaljili od tog dugog posvećivanja pisanom tekstu.

Danas sve mora biti brzo a ovih 530 stranica ovog romana predstavlja tu potrebu da provedemo vrijeme sa tekstom, sa likovima i njihovim sudbinama. Tako gradimo empatiju, tako gradimo suosjećanje sa ljudima oko nas. Trebamo se posvetiti čitanju jer su naši bosanskohercegovački pisci vrijedni naše pažnje i nadam se da ćemo to početi više cijeniti, poručio je Osmić na promociji u Gradačcu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube