Najnovije vijesti

Promovisana knjiga „Akademik Edhem Čamo  – Dokumenti i sjećanja“ autora Esada Sarajlića

26/09/2019 | objavio Radio Gradačac
Promovisana knjiga „Akademik Edhem Čamo  – Dokumenti i sjećanja“ autora Esada Sarajlića
KULTURA

Ove 2019. navršava se 110 godina od rođenja akademika Edhema Čame, kao i 80 godina od njegovog prvog zaposlenja (1939. godine) u Srezu Gradačac, na dužnosti sreskog veterinara. Tim povodom i u znak priznanja, a prije svega zahvalnosti ovog kraja tom velikom čovjeku, stručnjaku, naučniku i revolucionaru, koji je ostavio neizbrisiv trag na području Gradačca, Posavine, Trebave i svejeroistočne Bosne, pa i Bosne i Hercegovine u cjelini, jučer je promovisana knjiga „Akademik Edhem Čamo  – Dokumenti i sjećanja“ autora Esada SarajlićaO knjizi su pored autora govorili promotori Muhamed Hodžić, Esad Zukić kao recenzenti te publicista Zlatko Dukić.

Knjiga „Akademik Edhem Čamo  – Dokumenti i sjećanja“ je, ne samo vrijedan doprinos kulturi pamćenja i borbe protiv pogubnog zaborava, već i manifestacija potrebe i želje da se ono čemu zaborav prijeti spriječi na jedino ispravan i koristan način – knjigom i zapisivanjem onoga što ostaje u amanet budućim generacijama, naglasio je promotor Zlatko Dukić na promociji nove knjige Esada Sarajlića.

Sarajlić ovu knjigu smatra krunom svog istraživačkog rada. Posvetio joj je posljednje tri godine, a jedan od motiva bila je povezanost koju je Čamo osjećao prema Gradačcu i njegovim ljudima.

Danas je ova sredina među razvijenijim u BiH, a to treba da zahvali temeljma koji su postavljeni u njegovo doba, rekao je autor Esad Sarajlić.

 

Javno pokrenuta inicijativa da ulica u Gradačcu dobije ime Edhema Čame

Cijeli svoj život Edhem Čamo uložio je u razvoj obrazovanja. Na njegovu presudnu ulogu u osnivanju gradačačke Gimnazije osvrnuli su se promotori i savremenici Muhamed Hodžić i Esad Zukić.

Hodžić se prisjetio kako je jedna od najznačajnijih Čaminih vrlina bila izuzetna komunikativnost, zbog čega je bio prihvaćen u svim sredinama.

Smatrao je kako je znanje jedan od najvećih agenasa opstanka i razvoja, a ta poruka ga je oblikovala od najranijeg djetinjstva, kazao je Muhamed Hodžić.

Osim ključne uloge u osnivanju i opstanku gradačačke Gimnazije prvih nekoliko godina njenog rada, Hodžić je istako značaj Čaminog rada na osnivanju Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, unaprjeđenja rada Sarajevskog Univerziteta i ANU BiH.  

Osma knjiga Esada Sarajlića nije samo djelo o Edhemu Čami, nego i Gradačcu u njegovo doba, istakao je Esad Zukić, a kao primjere najznačajnijeg angažmana izdvojio je uređenje zidina Gradine i formiranje gradskog parka, te osnivanje Gimnazije.

I na svim ostalim poljima razvoja ove sredine bio je osjetan njegov uticaj jer je Čamo Gradačac smatrao svojim, a ova naklonost bila je obostrana. Zbog toga je Zukić iznio inicijativu da se jednoj ulici u Gradačcu da ime Edhema Čame.

Izdavač knjige „Akademik Edhem Čamo – Dokumenti i sjećanja“ je Javna biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac, a promociji je prisustvovala i Rusmira Čamo, kćerka akademika Čame. 

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube