Najnovije vijesti

Promovisana knjiga našeg sugrađanina Suada Krajnovića – “Od Vardara do Zvijezda”

30/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Promovisana knjiga našeg sugrađanina Suada Krajnovića – “Od Vardara do Zvijezda”
GRADAČAC

Grad Gradačac i NK “Zvijezda” rasli su zajedno, a ova sportska ekipa postala je jedna od značajki naše sredine. To je bio jedan od glavnih motiva Suada Krajnovića da napiše knjigu “Od Vardara do Zvijezda” koja predstavlja monografiju ovog kluba.

Promociju knjige organizovala je Javna biblioteka “Alija Isaković”, inače njen izdavač, a okupila je značajan broj zaljubljenika u sport, sportaša i sportskih radnika.

Upućujuči autoru čestitke na trudu, istaknuti sportski novinar Sinan Sinanović rekao je da knjiga pokazuje mjesto NK “Zvijezda” u razvoju ovog sporta u BiH, jer je malo klubova koji se mogu pohvaliti tradicijom dugom skoro stoljeće.

Prva knjiga o Zvijezdi ima zadatak da potakne dalja istraživanja, posebno samih početaka ovog kluba, poručio je promotor Iljo Dominković. Razvoj Zvijezde podijelio je u nekoliko faza, te istakao najveće uspjehe ovog kluba: plasman u jedinstvenu republičku ligu 1978. i ulazak u Premijer ligu BiH 2008. godine. Dominković smatra kako je sljedeći veliki uspjeh moguće ostvariti u ovoj sezoni, u borbi za povratak u Premijer ligu.

Slične želje uputio je Nikola Nikić, nogometaš koji je upravo u NK “Zvijezda” započeo svoju uspješnu sportsku karijeru. Emotivno se osvrnuo na taj period kazavši kako su Zvijezda i Gradačac njegov drugi dom. Današnjim igračima je poručio kako je Gradačac i njihov grad.

U Gradačac je prvu nogometnu loptu 1920. godine donio Osman-beg Gradaščević. Dvije godine nakon toga, prvu loptu sa kojom su se počele igrati utakmice donio je student Branko Popović iz Beograda. Grupa studenata i đaka tada osniva klub sa nazivom Vardar, a ime su sasvim slučajno dali Branko Popović i Hasan Kikić. Nakon 2. Svjetskog rata ekipa uzima ime Zvijezda i ostaje prepoznatljiva do danas. U susret velikom jubileju, 100-oj godišnjici postojanja, monografija “Od Vardara do Zvijezda” nudi pojedinosti o razvoju nogometne infrastrukture u Gradačcu, generacijama igrača i sportskih radnika koji su doprinijeli današnjem ugledu NK “Zvijezda”.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube