Najnovije vijesti

Proslavljen patron Župe Gradačac

26/04/2024 | objavio Radio Gradačac
Proslavljen patron Župe Gradačac
GRADAČAC

Župa Gradačac, jedna od četiri u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje za svog zaštitnika imaju Sv. Marka, proslavila je u srijedu, 25. aprila svog nebeskog zaštitnika, objavila je KTA pozivajući se na portal Nedjelja.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je fra Ivan Stanić, župni vikar u Tolisi u suslavlju sa šest svećenika među kojima su bili: preč. Ilija Orkićdekan Doborskog dekanata i župnik u Odžaku i župnik domaćin vlč. Stjepan Didak.

Župa Gradačac proslavila svog nebeskog zaštitnika

U prigodnoj propovijedi fra Ivan se najprije osvrnuo na evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana i na Isusovu posljednju zapovijed da pođu po svem svijetu propovijedati evanđelje. U skladu s time Sv. Marka je predstavio ne samo kao navjestitelja nego pisca radosne vijesti. Zatim je pojasnio kako je naviještanje Isusove poruke jedna od osnovnih zadaća svakoga vjernika, počevši od roditelja, vjeroučitelja i svećenika, ali je isto tako primijetio kako se o Božjoj riječi malo priča u svakodnevnom životu.

„Sv. Marko je, ne samo propovijedao radosnu vijest, nego ju je i zapisao da se slučajno ne bi štogod zaboravilo, da ne bi koji događaj iz Isusova života pao u zaborav. On je bio toliko prožet radošću i ispunjen Duhom Svetim da je i umro kao mučenik jer se nije odrekao svoje vjere“, kazao je, među ostalim, propovjednik te je završno poručio: „Što više prenosimo Božju riječ to je ona više u nama. Što manje o njoj pričamo to je znak da je i mi nemamo nego da nam je potrebna.“

Na kraju je riječi zahvale izrekao župnik domaćin vlč. Didak a za prisutne bilo upriličeno druženje u župnom dvorištu.

Vrijedi istaknuti kako se župna zajednica za proslavu patrona pripremala trodnevnom duhovnom obnovom koju je imao fra Ivan. Inače, župa u Gradačcu stara je više od 150 godina, a župna crkva Sv. Marka posvećena je na blagdan Sv. Ante Padovanskog, 13. juna 2021. godine. 

Radio Gradačac / KTA

Comments are closed.

YouTube