Najnovije vijesti

Prošle godine na području TK nije zabilježena nijedna minska nesreća

21/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Prošle godine na području TK nije zabilježena nijedna minska nesreća
Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području Tuzlanskog kantona u 2019. godini. Uz primjenu svih metoda deminiranja (čišćenje, tehničko izviđanje i vraćanje površine kroz sistematsko i ciljano izviđanje minsko sumnjive površine), prošle godine deminirana je površina od 3.613.792,11 m2.

Prednost su imali projekti kojima su stvarani uslovi za povratak izbjeglog i raseljenog stanovništva i život u sigurnom okruženju kao i deminiranju infrastrukturnih objekata i poljoprivrednih površina.

Ostvareni rezultati na deminiranju u toku ove godine se mogu ocijeniti kao zadovoljavajući, a u toku 2019. godine na području TK nije zabilježena nijedna minska nesreća i minski incident. Prošle godine uništeno je blizu 6.000 komada minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Na području Tuzlanskog kantona još uvijek se kao sumnjiva površina vodi oko 78 miliona m2 ili 2,8 % od ukupne površine kantona. 

Vlada TK je također prihvatila Plan deminiranja na području Tuzlanskog kantona za 2020. godinu. Profesionalne agencije za deminiranje će, kako je planirano, metodom „čišćenja” deminirati 120.260,25 m2 a metodom „tehničko izviđanje” 2.200.928,48 m2 ili ukupno 2.321.188,73 m2. Planirano je da se pregleda i tretira teren površine 42.624,19 m2 na zaostalu kasetnu municiju na području Gradačca, Kladnja, Kalesije i Sapne.

Tokom deminerske sezone biće nastavljeni radovi na lokalitetu Gojčin-Vis na području općine Kalesija, a planirano je da počne čišćenje i minsko sumnjivih površina na području Doboj Istoka, Gračanice, Kladnja i Lukavca.

Preostali projekti bit će stavljeni, posredstvom BH MAC-a i Komisije za deminiranje BiH, na uvid međunarodnim donatorima koji će osigurati potrebna finansijska sredstva (dijelom i uz sufinansiranje lokalnih organa vlasti), zaključno je na današnjoj sjednici Vlade TK.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube