Najnovije vijesti

Protojerej stavrofor Vojko Stevanović: Božićna čestitika

07/01/2018 | objavio Radio Gradačac
Protojerej stavrofor Vojko Stevanović: Božićna čestitika
Vjerske zajednice

U povodu pravoslavnog Božića Radio Gradačac je emitovao tradicionalni božićni program u kojem je božićnu čestiku uputio protojerej stavrofor Vojko Stevanović, sveštenik u hramu Svetog proroka Ilije u Gradačcu.

Čestitiku prenosimo u cjelosti.

“U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Draga braćo i sestre, blagočestivi narode Crkve naše. Sa velikom radošću imam priliku da vas i ovog Božića pozdravim sa radosnim pozdravom Mir Božiji, Hristos se rodi. Evo nas u božićnoj radosti, velikoj duhovnoj radosti kada proslavljamo dolazak Boga na zemlju, kada proslavljamo dolazak Sina Božijeg rođenog od Duha Svetoga i Marije Djeve. Gospod je, braćo i sestre, došao na zemlju da bi nas smrtne i prolazne obdario životom vječnim i životom neprolaznim, da bi nas uzdigao na nebo. Kažem, uzdigao nas na nebo zato što je čovek rođen za nebo i njegova je vječna otadžbina nebo. Ljubav Božija, njegov dolazak u svijet jeste sjedinjenje neba i zemlje, pomirenje čovjeka sa čovjekom i ljudi sa Bogom. To je poruka Božića, braćo i sestre, da njegovo rođenje je pojava nebeskog mira na zemlji i poziv nama, svim ljudima, na mir i uzajamno praštanje. Zato su Božić i ovi dani po Božiću koje proslavljamo, dani kojima je ljudima zasijala svjetlost Bogopoznanja. Hristovim rođenjem mi smo upoznali Boga.

Danas kada slavimo rođenje Bogočoveka Gospoda Isusa Hrista, prije svega, oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu Mir Božiji, Hristos se rodi. Ovim pozdravom izražavamo svoju plamenu želju i nasušnu potrebu da se Mir Božiji useli u svakog od nas, i zato pokazujemo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božije, narod koji u svim iskušenjima ovoga vijeka može biti vijeran i častan.

Rođenje Gospoda Isusa Hrista je dan Božiji u kojem su se sreli, kako kaže Sveto Pismo, istina i milost, ljubav i pravda, i u kojem su se sreli Bog i čovjek, i zagrlili se zagrljajem vječnim i neprolaznim. Vječni Bog primio je u naručje i zagrlio prolaznog i smrtnog čovjeka. Zagrljaj Božiji tog smrtnog i prolaznog čoveka pretvorio je, da tako kažem, u vječnog i besmrtnog čoveka. Ništa tako, braćo i sestre, ne zagreje dušu ljudsku, ljudsko tijelo i ljudsko srce, kao što ga zagrejava ljubav prema Bogu i prema čoveku.

Praznujući Božić mi praznujemo rođenje Boga u tijelu ljudskom i preporođaj čoveka zemaljskoga u anđela nebeskog, u ikonu njegovu. Božić nas priprema za novog, iznutra obnovljenog, čoveka. Božić nas sve i svagda poziva da živimo u bogoljublju i bratoljublju i jevanđeljskoj skromnosti živeći od djela ruku svojih, držeći se novozavetnog učenja da nikada ne činimo drugima ono što ne želimo da nama drugi čine.

Na kraju, želim da praznik rođenja Hristovog proslavite u zdravlju i radosti, u krugu porodica sa vama najdražim osobama. Takođe, želim da vam izobilje nebeskih od zemaljskih dobara godine koja je pred vama.

Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Svim vijernicima islamske i rimokatoličke vjeroispovijesti i svim ljudima dobre volje želim blagoslovenu i uspješnu novu 2018. godinu. Amin.”

Audio: Vojko Stevanović – Božićna čestitka

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube