Najnovije vijesti

PROUČEN CENTRALNI MEVLUD U DŽEMATU MEDIĐA GORNJA

11/11/2019 | objavio Radio Gradačac
PROUČEN CENTRALNI MEVLUD U DŽEMATU MEDIĐA GORNJA
GRADAČAC

Povodom rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a.s. u subotu 09.11.2019. godine u prepunoj džamiji džemata Mediđa Gornja proučen je centralni mevlud za područje Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Gradačac. Mevlud su proučili imami MIZ Gradačac, a prisutnima se obratio imam džemata Redžo-ef. Jahić i glavni imam Nusret-ef. Kujraković.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović prisustvovao je ovoj centralnoj mevludskoj svečanosti i istakao da naša ljubav prema Muhammedu, a.s., hrani naša srca i duše.

Ulema ističe da su tri najznačajnije potrebe svakog ljudskog bića. Svakodnevne su potrebe one koje ima naše tijelo. Druga potreba je ona koju imaju naša srca i duše. Ljudskom biću je potrebna duhovna hrana. Mi večeras osjećamo kako nas je nahranila i napojila ljubav prema Muhammedu, s.a.v.s. Treća potreba je potreba za znanjem, razmišljanjem i spoznajom. Bez toga se čovjek ne može izgraditi. Naša privrženost i ljubav prema Allahovom Poslaniku, a.s., je dokaz da je naša vjera plemenita vjera, vjera mira i milosti, da je naš Poslanik Muahmmed, a.s., na najvišem stupnju morala, ljudskosti, karaktera. To su vremenom priznali i nemuslimani, znastvenici, umjetnici i vladari. Muhammed, s.a.v.s., je uzor svim muslimanima i svim ljudima. Allah, dž.š., čuva Kur'an. Allah, dž.š., čuva i Muhammeda, a.s., da ostane uzor do Sudnjega dana, kazao je muftija Fazlović.


Treba istaknuti odličnu organizaciju i gostoprimstvo domaćina džemata Mediđa Gornja na čelu sa Redžom-ef. Jahićem i mutevelijom Ibrom Mešanovićem. Džemat je za sve prisutne priredio večeru sa tradicionalnim bosanskim jelima. Prilog izuzetno posjećenoj manifestaciji (oko 1000 osoba) dali su i ostali džemati sa svojim imamima.
Nakon mevluda upriličen je i vatromet koji je obradovao veliki broj mladih i djece koji su prisustvovali ovom mevludu, saopćeno je iz Medžlisa IZ Gradačac.

Prigodne mevludske programe u džematima Zelinja Donja, Reuf-begova džamija, Bukva, Požarike, Srnice Gornje i Sibovac-Omeragići su izveli polaznici mektebske nastave.

U Reuf-begovoj džamiji predavanje je održao Nezim-ef. Halilović Muderris, a mekteblijama su podijeljeni paketići. Mekteblijama koji su postigli dobre rezultate u posljednjih deset godina dodijeljene su zahvalnice i knjige koje je darovao Medžlis IZ Gradačac. Također, mekteblije su darovane paketićima i u drugim džematima.

Ova lijepa praksa uključivanja mekteblija u džematske programe je veoma korisna za unapređenje mektebske nastave i biĆe nastavljena u narednom periodu.

Radio Gradačac / Medžlis IZ Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube