Najnovije vijesti

Pružena ruka Gradačca za saradnju i pomoć iseljeničkoj populaciji

12/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Pružena ruka Gradačca za saradnju i pomoć iseljeničkoj populaciji
GRADAČAC

U kompleksu kule „Zmaja od Bosne“ danas je održana prezentacija projekta „Saradnjom do unaprjeđenja razvojnih potencijala lokalne zajednice“ koji realizuju ”Fondacija zajednice Gradačca” i Udruženje ”Solidarnost” Tramošnica.

Predsjednica ”Fondacije zajednice Gradačca” Suada Hećimović je pozdravila goste i ukratko predstavila aktivnosti i realizovane projekte Fondacije.

Projekat „Saradnjom do unaprjeđenja razvojnih potencijala lokalne zajednice“ je projekat nastao iz zajedničke saradnje ”Fondacije zajednice Gradačca” i Udruženja ”Solidarnost” Tramošnica. Projekat ima za cilj unaprijediti kapacitete i razvojne potencijala saradnje lokalne zajednice Gradačac sa iseljeničkom populacijom Gradačca.


Cjelokupan projekat se realizuje u dva segmenta. Prvi segment podrazumijeva poboljšanje uslova života područja MZ Tramošnica, ponajprije  poboljšanjem kvaliteta pitke vode izvorišta Tramošnica. Obnova izvorišta i bazena pitke vode obuhvata čišćenje mulja i čvrstog otpada oko izvorišta i bazena vode kao i čišćenje mulja i otpada u njegovoj unutrašnjosti, čime se povećava kapacitet i kvalitet distribucije pitke vode. Ovom aktivnošću se stvaraju pretpostavke za mogući povratak iseljeničkih populacija u državu maticu i za potencijalna ulaganja iseljeničke zajednice u rodni kraj. Ovo znači stvaranje preduslova za daljnji rad i saradnju na bazi partnerskih odnosa ove dvije zajednice, tako da bi se postojeći razvojni potencijali i kapaciteti mogli unaprijediti i iskoristiti za budući ekonomski rast i razvoj ovog područja.


Značajan doprinos u jačanju saradnje treba dati specijalni informacijsko- komunikacijski web portal www.dijasporagradacac.ba (pušten u rad 01.04.2017. g.) čiji je cilj da predstavi kvalitativnu i kvantitativnu evidenciju iseljeničke populacije i mjesto sa kojeg bi se vršila promocija i transfer znanja razvojnih potencijala i lokalne zajednice i iseljenika sa područja lokalne zajednice, što je drugi segment projekta.
Projekat je prepoznat u okviru javnog poziva Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice za dodjelu granta podrške općinama, nevladinim organizacijama i udruženjima za implementaciju Strategije u oblasti migracija i azila 2016-2020 godina te je ministarstvo dodijelilo finansijska sredstva za njegovu realizaciju.

Radio Gradačac / Fondacija zajednice Gradačca

Comments are closed.

YouTube