Najnovije vijesti

Prvi “Eko kutak” napokon zaživio u Gradačcu

06/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Prvi “Eko kutak” napokon zaživio u Gradačcu
GRADAČAC

Lokalna građanska inicijativa ‘’Eko kutak’’ ima za cilj iskorištavanje potencijala koji su nedovoljno iskorišteni i zanemareni na području Gradačca, te podizanje svijesti o važnosti ekologije i recikliranja. Ovu inicijativu su pokrenuli Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić-Jojić, a koja je dio obuke “’Uči, misli i djeluj”’ organiziranoj od strane Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu.

Nakon uspješno realiziranog prvog dijela ove inicijative koji je obuhvatao dvodnevne radionice, danas je u gradskom parku započela druga aktivnost koja se naziva “Umjetnost i kreativno stvaralaštvo”’. Ova aktivnost obuhvata rekonstrukciju i obnovu ljulje koja predstavljaja opasnost za djecu, a ujedno i narušava vizuelni izgled samog parka. U aktivnost je bilo uključeno 5 mladih iz lokalne zajednice od kojih su neki članovi projektnog tima, a neki i volonteri. Uz koordinaciju stručnog lica iz firme “ZEBED” d.o.o. Gradačac, konstrukcija ljulje je očišćena od korozije, prefarbana zaštitnom i osnovnom bojom, te su postavljeni novi lanci zajedno sa sjedištem ljulje koje je napravljeno od reciklirane gume.  U nastavku inicijative predviđeno je uređenje eko kutka na jezeru Hazna koje se također zasniva na ekološki prihvatljivim principima.

Da je i ovo iskustvo bilo poučno i zanimljivo, dokazuju i riječi jednog od volonera u okviru ove inicijative.

– Zaista je lijepo vidjeti da se ovakve stvari dešavaju u našem gradu i odlučio sam dati punu podršku ovoj inicijativi. Drago mi je što sam dio ovog tima koji nama mladima pruža prvo volontersko iskustvo i pomaže nam pri afirmaciji u lokalnoj zajednici, kaže Mirza Okanović (18).

Pri ovoj inicijativi mladi mogu da pokažu i svoje talente što pokazuje i primjer Ajle Ademović (16).

– Incijativa “Eko kutak” mi je pružila priliku da svoju kreativnost pretvorim u nešto korisno za zajednicu i društvo. Dio sam projektnog tima, tačnije zadužena za ukrašavanje samog ‘”Eko kutka’”. Atmosfera tokom rada je jako opuštena, što mi se sviđa, jer za rad je najbitnije da smo svi sretni i radimo u miru, istakla je Ajla Ademović.

– Zaista mi je drago što sam član ove inicijative jer smatram da ljudi trebaju biti što više ekološki osviješteni, a to se upravo ovom inicijativom pokušava napraviti. Također mi je drago što sam upoznao nove ljude koji imaju isti cilj kao i ja, a to je da naš grad učinimo što ljepšim, a uz to ekološki prihvatljivim, kaže Fehim Mujkanović (17).

Inicijativu implementira Udruženje KULT Gradačac uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT u Sarajevu i Ambasade Kraljevine Švedske.

– Pozivamo mlade u Gradačcu da se uključe u ostale aktivnosti kako bi podržali inicijativu “’Eko kutak”‘ i učinili mali korak ka velikoj promjeni, naglašavaju koordinatori projekta Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić-Jojić.

Sve aktivnosti i obavijesti vezane za inicijativu možete pratiti putem Facebook profila koordinatora Nerma Džaferović i Mirza Mujdžić-Jojić,

ili im pisati na e-mail nermadzaferovic11@gmail.com i jojic15mujdzic@gmail.com

Radio Gradačac / Nerma Džaferović

Comments are closed.

YouTube