Najnovije vijesti

Put Gradačac – Ormanica ponovo koban za ljudske živote

25/05/2017 | objavio Radio Gradačac
Put Gradačac – Ormanica ponovo koban za ljudske živote
Bezbjednost

Teška saobraćajna nesreća dogodila se sinoć oko 18,00 na dionici magistralnog puta Gradačac-Ormanica. U sudaru putničkog i teretnog vozila smrtno su stradale dvije osobe, a četiri povrijeđene. Kako je za Radio Gradačac potvrđeno u OŠ „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“ smrtno je stradala maturantica Irmela Kurbašić i njena majka Ajša, koje su krenule u Gradačac na svečani defile i matursko veče učenika ove škole.

Pogođeni ovom viješću, organizatori i roditelji otkazali su matursku zabavu, a u školi u Srnicama Donjim i područnim odjeljanjima u Vučkovcima i Hrgovima Donjim jutros vlada muk. Dženaza nesretno stradalima bit će obavljena u petak nakon džuma namaza. Iz škole najavljuju da će posljednjem ispraćaju svoje školske drugarice i njene majke prisustvovati brojni učenici i nastavnici.

Kako prenosi Tip.ba vezano za ostale nastradale u saobraćajnoj nezgodi,  pacijentica H.A. je primljena sa teškim povredama, smještena je na klinici za anestezilogiju i reanimtologiju priključena je na aparat za vještačku ventilaciju i nalazi se u nesvjesnom stanju. Pacijentica H.S. je na vlastiti zahtjev odbila ljekarsku pomoć. K.N. je smještena na odjeljenju torakalne hirurgije sa povredama grudnog koša i nalazi se u svjesnom stanju, dok je pacijent Đ.E. smješten na odjelu opšte hirurgije i takođe se nalazi u svjesnom stanju, saopšteno je iz UKC-u Tuzla.

Ova teška saobraćajna nezgoda ponovo je aktuelizovala problem dionice Gradačac – Ormanica. Upravo na toj dionici već duži niz godina dešava se najveći broj saobraćajnih nezgoda. „Ovo je prva sa smrtnim ishodom u 2017. godini“, potvrdio je za Radio Gradačac Halid Smajlović, pomoćnik Komandira PS za saobraćaj. Dodaje kako je lani tokom marta, aprila i maja upravo na ovoj saobraćajnici život izgubilo troje ljudi. Kako naglašava, dionicu svakodnevno pokriva nekoliko policijskih kontrola, ali su prekršaji i nesreće česti. Njihov najčešći uzrok je prekoračenje dozvoljene brzine.

Prema Informaciji PU o stanju sigurnosti na području općine Gradačac, u 2016. godini dogodilo se ukupno 165 saobraćajnih nezgoda, sa 7 smrtno stradalih i 13 teško povrijeđenih lica. Kada je u pitanju stanje puta Gradačac – Ormanica, izvještaj detektuje nepravilan poprečni nagib kolovoza i nedovoljnu preglednost u krivini, što je posebno izraženo kroz naselja Mionica i Lukavac Donji.

Predstavnici JP Ceste FBiH, nadležnog za ovaj magistralni put, nedavno su izvršili snimanje stanja, tokom kojeg nisu utvrdili postojanje tzv. „crnih tačaka“. Sigurnosti bi trebalo doprinijeti postavljanje vertikalne signalizacije, te drugi građevinski radovi kojima bi se postigli standardi koje zahtijeva magistralni put.

MKH/Radio Gradačac/Foto: avaz.ba i Foto Ćiro

Comments are closed.

YouTube