Najnovije vijesti

RADIO GRADAČAC: Sutra emisija o toleranciji u Gradačcu od Husein kapetana Gradaščevića do današnjih dana

16/11/2020 | objavio Radio Gradačac
RADIO GRADAČAC: Sutra emisija o toleranciji u Gradačcu od Husein kapetana Gradaščevića do današnjih dana
GRADAČAC

U povodu obilježavanja 16. novembra – Međunarodnog dana tolerancije, Radio Gradačac će u utorak, 17. novembra, od 10:30 sati, u saradnji sa Koalicijom Gradačac “Mržnja, ne sada i ne ovdje!” i pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, realizovati emisiju u kojoj ćemo govoriiti o tradiciji tolerancije na našem području, od perioda Husein kapetana Gradaščevića i njegovog doprinosa tolerantnim odnosima u Gradačcu i okolini, pa do aktuelnog odnosa pojedinaca i organizacija u našem gradu prema ovom savremenom civilizacijskom dostignuću.

Naš mladi sugrađanin i bečler (bahelor) historije Sakib Imširović govorit će o temi međureligijske tolerancije na primjeru Husein kapetana Gradaščevića koju je, između ostalog, obrađivao u svom diplomskom radu “Pokret Husein kapetana Gradaščevića”.

Marko Matolić, prvostupnik povijesne znanosti i istraživač zavičajne prošlosti iz Orašja, podsjetit će nas na historijske činjenice o djelovanju Husein kapetana Gradaščevića koje se odnose na izgradnju crkve i škole u Tolisi, te njegovoj tolerantnoj politici na ovim prostorima.

Sa Ammarom Grabićem, mladim aktivistom i članom Udruženja mladih “Kult” Gradačac koje je dio Koalicije Gradačac, razgovarat ćemo o njegovom djelovanju u okviru Koalicije i koliko je Gradačac grad tolerancije iz ugla mladog čovjeka koji je, odlaskom na studij, svoje društveno djelovanje nastavio i van granica Gradačca. Da li je tolerancija u Gradačcu prema drugom i drugačijem, ranjivim i ugroženim kategorijama stanovništva, ljudima i događajima, na zadovoljavajućem nivou i u kojim oblastima bi se mogla dodatno unaprijediti, reći će nam Grabić.

Emisiju na ovu temu ćemo završiti sa našom sugrađankom Ramizom Muftić, dugogodišnjom prosvjetnom radnicom u penziji i predsjednicom Centra za aktivno starenje u Gradačcu, koja će nam predstaviti aktivnosti Centra u okviru Koalicije Gradačac i značaju i rezultatima rada Koalicije u širenju tolerancije, kao i saradnjom sa sličnim organizacijama i udruženjima u okruženju u cilju boljeg međusobnog upoznavanja, druženja i promovisanja tolerancije.


“Tolerancija je poštivanje, prihvatanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našega svijeta, naših oblika izražavanja i načina kako biti čovjek.” (UNESCO-ova Deklaracija o načelima o toleranciji).

1996. godine Generalna skupština UN-a usvojila je  Rezoluciju 51/95 proglašavajući 16. novembar Međunarodnim danom tolerancije .

Ova je akcija uslijedila nakon što su  države članice UNESCO-a 16. novembra 1995. usvojile Deklaraciju o načelima tolerancije . Između ostalog, Deklaracija potvrđuje da tolerancija nije ni popuštanje ni ravnodušnost. To je poštovanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura našega svijeta, naših oblika izražavanja i načina na koji možemo biti ljudi. Tolerancija priznaje univerzalna ljudska prava i temeljne slobode drugih. Ljudi su prirodno raznoliki, samo tolerancija može osigurati opstanak mješovitih zajednica u svim regijama svijeta.

1995. godine, obilježavajući godinu tolerancije Ujedinjenih naroda i 125. godišnjicu rođenja Mahatme Gandhija, UNESCO je utemeljio nagradu za promicanje tolerancije i nenasilja. Nagrada UNESCO-a Madanjeet Singh za promicanje tolerancije i nenasilja nagrađuje značajne aktivnosti na naučnom, umjetničkom, kulturnom ili komunikacijskom polju usmjerene na promicanje duha tolerancije i nenasilja. Stvaranje nagrade nadahnuto je idealima UNESCO-va ustava koji proglašava da se “mir mora temeljiti na intelektualnoj i moralnoj solidarnosti čovječanstva”. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra. Nagrada se može dodijeliti institucijama, organizacijama ili osobama koje su na posebno zaslužan i efikasan način dorprinijele toleranciji i nenasilju.

Ove godine tema je rješavanje sukoba, a naglasak je stavljen na važnost empatije i razumijevanja prilikom suočavanja s globalnim izazovima poput siromaštva, nejednakosti i klimatskih promjena. UNESCO posebnu pažnju posvećuje i obrazovanju mladih o tim pitanjima.

“Odgoj za toleranciju trebao bi biti usmjeren na suprotstavljanje utjecajima koji vode strahu i isključenju drugih, kao i pomoći mladim ljudima da razviju sposobnost za neovisno prosuđivanje, kritičko mišljenje i razumijevanje etičkih pitanja”, poručuju iz UNESCO-a i dodaju da raznolikost etičkih skupina, religija, jezika i kultura nisu izgovor za sukob, već zajedničko bogatstvo.


Radio Gradačac / UNESCO

 

Comments are closed.

YouTube