Najnovije vijesti

Radnici za 1. maj poručili: Želimo živjeti od svog rada!

01/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Radnici za 1. maj poručili: Želimo živjeti od svog rada!
FBiH/BiH

Centralni skup Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, održava se danas u Gradačcu. Okupio je učesnike i članove sindikata iz skoro svih gradova i općina u FBiH koji su upozorili na ugrožena prava radnika.

Članovi sindikata su položili cvijeće i odali počast ubijenoj djeci i žrtvama posljednjeg rata u Gradačcu kao i ubijenim u NOR-u od 1941. do 1945. godine.

Nakon protestne šetnje koja je okupila nekoliko stotina učesnika održan je i protestni skup sa kojeg su radnici poručili da žele živjeti dostojanstven život od svoga rada.

“Mora se definisati najniža plata koja će biti dovoljna za pokrivanje bar polovine potrošačke korpe. Neprihvatljivo je da prosječna plata iz mjeseca u mjesec pokriva manje od polovine minimalnih troškova života za četveročlanu porodicu”, rekao je za FTV, između ostalog, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Centralni skup je održan na trgu Alije Izetbegovića na kojem su se obratili predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Tuzlanskog kantona te Koordinacije sindikata grada Gradačac. Obraćanja pogledajte i poslušajte OVDJE

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u Prvomajskom proglasu naglašava kako cilj moraju biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada.

Radio Gradačac / SSSBiH / federalna.ba

Comments are closed.

YouTube