Najnovije vijesti

Ramazan šerif mubarek olsun

23/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Ramazan šerif mubarek olsun
GRADAČAC

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, sutra će zapostiti prvi dan mjeseca ramazana, mjesec milosti, oprosta, intenzivnog ibadeta, dobročinstva.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazana i bit će klanjana prva teravija, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u petak, 24. aprila.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac početak posta prvog dana mjeseca ramazana je u petak 24. aprila u 3:50 sati a vrijeme iftara u 19:48 sati. Bajram namaz je u nedjelju 24. maja u 5:48 sati.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u Bosni i Hercegovini  bit će organizovan u okviru vanrednih mjera zbog pandemije koronavirusa.

Iz Islamske zajednice naglašavaju da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa idalje ostati na snazi.

– Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

U saopćenju se također apeluje na vjernike da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

 

Muslimanima u Gradačcu, Bosni i Hercegovini i dijaspori 

Ramazan šerif muberek olsun želi vaš Radio Gradačac.

Radio Gradačac / Foto: Džamija Husejnija (Denis Lisul)

Comments are closed.

YouTube