Najnovije vijesti

Razgovori o završetku rekonstrukcije džamije Husejnije

24/11/2016 | objavio Radio Gradačac
Razgovori o završetku rekonstrukcije džamije Husejnije
Vjerske zajednice

Radovi na obnovi džamije Husejnije u Gradačcu privode se kraju i to je bio ralog jučerašnje posjete članova Građevinskog odbora reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u Sarajevu.

Sastanku u sjedištu Rijaseta Islamske zajednice u BiH su prisustvovali i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović te glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kurjaković i predsjednik Izvršnog odbora ovog medžlisa Husein ef. Jukan. Kako javlja agencija MINA, razgovarano je o aktivnostima vezanim za rekonstrukciju ove poznate gradačačke džamije.

23-11-2016-01-reis-go-husejnija-1Predsjednik Građevinskog odbora Raif ef. Huskić kazao je da su radovi na obnovi i rekonstrukciji vanjskih dijelova džamije privedeni kraju te da je posrijedi izrada projekta obnove unutrašnjosti džamije.

„Sa obnovom Husjenije džamije krenuli smo 2010. godine i dosada je uloženo oko 380 hiljada KM. Preostali iznos troškova bit će poznat nakon izrade projekta obnova unutrašnjosti džamije koji realiziramo u saradnji sa Federalnim zavodom za zaštitu nacionalnih spomenika, obzirom da je Husejnija na listi nacionalnih spomenika“, kazao je Huskić.

Reisu-l-ulema je pohvalio dosadašnji rad i napor građevinskog odbora po pitanju obnove ove gradačačke ljepotice: „Ovaj sastav Građevinskog odbora svojim radom je pokazao i dokazao svoju kompetentnost i trebamo mu dati podršku prilikom obnove i vraćanja autentičnog izgleda Husejnije“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Radio Gradačac/MINA

Comments are closed.

YouTube