Najnovije vijesti

„Ruža Svjetlosti“ u gradačačkom Preporodu

28/03/2016 | objavio Radio Gradačac
„Ruža Svjetlosti“ u gradačačkom Preporodu
KULTURA

U organizaciji Javne ustanove Javna biblioteka „Alija Isaković“ održana  je promocija zbirke pjesama „Ruža svjetlosti“ Samre Halilović. Promotori su bili Hazim Karić i Mirsa Šarić, a moderatorica Sadeta Subašić. Promocija je održana u prepunoj sali gradačačkog Preporoda u subotu 26. marta.

Hazim Karić je istakao da “Ruža Svjetlosti” daje zrele i snažne poruke iz pjesama, stihova i simbola. Čitatelja nagone na razmišljanje o sebi, svom bići i ulozi u ovom prolaznom svijetu.

– Simboli stvaranja, simboli duhovne i materijalne snage koju crpimo iz sebe i okruženja, a svi zajedno iz svemoći Stvoritelja i njegovog neiscrpnog obilja, satkani su u pjesme u ovoj zbirci, rekao je Hazim Karić.

On je citirao dio recenzije Fadila Musića istakavši da „uozbiljen čitatelj lahko će spoznati iščitavajući stihove Samrinih pjesama da se pred njim razvija i odmotava poetski diskurs sufijske sublimacije, spiritualnog isijavanja ideja Suhravardijeve iluminacije Božanskog u kojem čovjek kroz spoznavanje Jednog spoznaje sebe“.radio1

U ime izdavača knjige govorila je Mirsa Šarić rekavši da je Biblioteka pružila mogućnost jednoj mladoj poetesi da  ova knjiga bude podsticaj i početak prepoznavanja vlastitih vrijednosti u svijetu koji pero ispisuje.

– Ja sam jedan od onih čitalaca koji je ovu knjigu čitao kao običan smrtnik koji samo vidi slova i u njima pokušava naći poruke, a za što ne moram biti vjernik. Zato tvrdim da je njena vrijednost veća, jer je mogu čitati svi znatiželjnici, rekla je Šarić.

Autorica Samra Halilović je istakla da je pjesme napisala u periodu od četiri mjeseca od maja do avgusta 2014. godine, odnosno po islamskom kalendaru četiri sveta hidžretska mjeseca Redžeb, Ša'ban, Ramazan i Ševval 1435. godine.

Zbirka poezije “Ruža svjetlosti” ima 29 pjesama. Pjesma “Ruža” je izdvojena, ona otvara zbirku a prethodi joj ajet. Sljedeća tri ciklusa također počinju ajetom i sadrže 28 pjesama.

– Broj 28 je djeljiv sa četiri i dobijamo broj sedam. Zato što matematički nizovi imaju svoju svrhu i utemeljenje. U zbirci postoji pjesma „Četiri cvijeta“. To je san pretočen u pjesmu. Dakle, četiri mjeseca, četiri poglavlja, četiri ajeta, četiri cvijeta i četiri žene, rekla je autorica.

Samra Halilović porijeklom je iz Srebrenice, rođena je u Tuzli. Od septembra 2009. godine radi u Srednjoj mješovitoj školi „Hasan Kikić“ Gradačac kao profesorica engleskog jezika i književnosti.

“Ruža Svjetlosti” je prva Samrina zbirka poezije.

Foto: M.Šakić

Comments are closed.

YouTube