Najnovije vijesti

SA POLICA BIBLIOTEKE: “Šesta lamentacija” William Brodrick

01/11/2019 | objavio Radio Gradačac
SA POLICA BIBLIOTEKE: “Šesta lamentacija” William Brodrick
KULTURA

Preporuka naše Mirse Šarić za ljubitelje dobrog štiva sa polica Biblioteke “Alija Isaković” Gradačac


U MJESECU KNJIGE samo ću podsjetiti da je čitanje osnova znanja, sticanje novog iskustva, otvaranje novih vidika.

I kad čitate staru knjigu, klasik, nagrađivanog pisca i kad čitate novi naslov mladog neangažiranog pisca za kojeg kritike kažu da mnogo obećava uvijek dobijete nešto novo i drugačije.

Za danas sam odabrala jedan zanimljiv historijski triler.

Govorim o romanu Williama Brodricka „Šesta lamentacija“ koji smo dobili poklonom , a objavljen je u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba.

William Brodrick (rođen 31.01.1960.) je britanski romanopisac, posebno poznat po svom prvom romanu Šesta žalost ili Šesta lamentacija, koji je izabran za klub Richard and Judy Book Club. Dobitnik je i nagrade Zlatni bodež Udruženja pisaca trilera (krimi romana)  2009. godine za svoj roman Šaptano ime.
William Brodrick rođen je 1960. u Boltonu, Lancashire. Poslije jedanaeste godine  živio je u Kanadi, školovao se u Australiji i Engleskoj i nastavio studij filozofije i teologije, a zatim magistrirao (magistar teologije) i stekao zvanje advokata.

Život je započeo kao fratar u Dublinu, u Irskoj, na farmi koja je koristila tehnike željeznog doba što ga je približilo prirodi. 1991. godine postao je advokat.

Šesta lamentacija prvi je u nizu od šest romana o ocu Anselmu.

Na koricama knjige napisano je:

Što učiniti kad se cijeli svijet okrene protiv tebe? Kad u kapelici samostana Larkwood ocu Anselmu to pitanje postavi jedan starac, njegov je odgovor jednostavan: zatražite utočište.

Potom starac učini baš to: njegovo je ime Eduard Schwermann, a traži ga policija, jer je osumnjičen za ratne zločine. Sad kad joj se život bliži kraju, Agnes Aubret osjeća da je vrijeme da unuci Lucy otkrije svoje tajne.
Pedeset godina ranije, Agnes je živjela u okupiranoj Francuskoj i bila je članicom male skupine koja je potajno odvodila židovsku djecu na sigurnos – sve dok ih nije razotkrio mladi oficir SS-a: Eduard Schwermann… Dok Anselm razotkriva Schwermannovu prošlost, a Lucy nastavlja istraživati bakinu prošlost, njihove se istrage u jednoj tački spajaju i otkrivaju nevjerovatnu priču…

Eduard Walter Schwermann, SS oficir nižeg ranga, stacioniran u Parizu tokom Drugog  svjetskog rata, kriv za deportaciju hiljade Židova u logore smrti i za hapšenje i smrt ljudi iz organizacije “Okrugli stol” koji su spašavali židovsku djecu i sakrivali ih u samostanima izvan grada, uspio je pobjeći nakon rata u Englesku, a u tome su mu pomogli redovnici samostana u Les Moineauxu. Nakon mnogo godina otkriven je i opet je potražio utočište u samostanu tvrdeći da je nevin. Otac Anselmo mora otkriti pravu istinu. Jedinu preživjelu iz organizacije “Okrugli stol” Agnes Aubert niko ne pita što se zapravo dogodilo, a njezina unuka Lucy otkriva nevjerojatnu istinu.

 Ovo je izvrstan roman sa odličnom, jedinstvenom pričom koja će vas sve vrijeme držati prikovanim uz knjigu i fascinirati vas neprestano od prve do zadnje stranice svojim neočekivanim obrtima i izvanredno predočenim likovima.

Izvanredan roman sa čvrsto isprepletanom tematikom koja vodi čitaoca kroz lavirint hrabrosti, ljubavi, fanatizma i izdaje i gde je nada uvijek tu negdje prisutna… Roman je iznad svega dirljiv i daje realnu i vjerodostojnu sliku tog burnog perioda…kažu kritičari.

 


Mirsa Šarić

Rođena je 1961. godine u Zagrebu. Gimnaziju je završila u Gradačcu, a Filozofski fakultet na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo u Sarajevu. Živi u Gradačcu i radi kao bibliotekar u Javnoj biblioteci “Alija Isaković”. Novinarstvom se amaterski bavi od 1985. godine. Bila je prvi urednik časopisa “Diwan”. U Gradačcu organizira književne večeri, promocije i debatne panele.


 

Radio Gradačac / Mirsa Šarić (JU Javna biblioteka “Alija Isaković” Gradačac)

Comments are closed.

YouTube