Najnovije vijesti

Sadržaji drugog dana “Kikićevih susreta” bili su rezervisani za školarce i jezik Hasana Kikića

25/05/2019 | objavio Radio Gradačac
Sadržaji drugog dana “Kikićevih susreta” bili su rezervisani za školarce i jezik Hasana Kikića
KULTURA

Sadržaji drugog dana ovogodišnje manifestacije „Kikićevi susreti“ u Gradačcu bili su rezervisani za učenike osnovnih i srednjih škola, a u prostoru BZK “Preporod” upriličena je tribina pod nazivom “Biti riječ” u povodu 40 godina od izlaska knjige “Jezik Hasana Kikića” autora dr. Ismeta Smailovića. 

O.Š. “Hasan Kikić” u Vidi 1 bila je domaćin članovima literarnih sekcija uzrasta petog i šestog razreda 7 gradačačkih osnovnih škola na radionici kreativnog pisanja koju su realizovali dječiji pisci i redovni učesnici Kikićevih susreta u Gradačcu, Šimo Ešić i Jagoda Ilićić. Nakon radionice, Ešić je izrazio zadovoljstvo prikazanom kreativnošću učesnika na zadatu temu, istaknuvši da djeca imaju dušu za pisanje i da je evidentno da se s djecom u školama dobro radi.

Osim radionice, za učenike svih osnovnih škola sa područja općine Gradačac upriličena su i druženja sa piscima Nurom Suljkanović, Jagodom Iličić, Ismetom Bekrićem i Šimom Ešićem.

Za njihove nešto starije kolege, učenike Gimnazije i Mješovite srednje škole u Gradačcu, Sanja Hajdukov je održala radionicu “Mladi u svijetu kolumni”, kao dio sadržaja Susreta podržan kroz lokalne inicijative USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Povodom 40. godišnjice objavljivanja knjige Dr. Ismeta Smailovića “Jezik Hasana Kikića”, u gradačačkom Preporodu je održana tribina na kojoj su o Kikićevom jeziku govorili lingvisti dr. Amira Turbić-Hadžagić, dr. Elvir Musić, doc. dr Jasmin Hodžić i književnik i urednik ovog izdanja knjige iz 1979. godine Ismet Bekrić.

Na tribini je pokrenuta inicijativa za pripremu i štampanje drugog, savremeno opremljenog izdanja ove knjige  dr. Smailovića, kako bi ona došla do šire naučne i čitalačke publike.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube