Najnovije vijesti

Sajam šljive okuplja najznačajnije firme u oblasti prehrambene industrije

27/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Sajam šljive okuplja najznačajnije firme u oblasti prehrambene industrije
Biznis

Danas je održan sastanak Organizacionog odbora 49. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive koji će se održati u Gradačcu od 24. do 27. avgusta. Utvrđen je prijedlog programskih aktivnosti sajamskih i podsajamskih sadržaja. Ceremonija svečanog otvaranja održat će se u srijedu 24. avgusta na gradskom trgu Alije Izetbegovića u prisustvu izlagača, brojnih zvanica i gostiju iz zemlje i inostranstva. Sajamske dane će obilježiti prezentacije izlagača i brojni kulturno-zabavni sadržaji.

Kako je istaknuto, u proteklih nekoliko dana pristigle su brojne prijave za učešće na ovogodišnjem Sajmu šljive. Očekuje se dolazak preko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Turske.

U Turističkoj zajednici grada Gradačca, koja organizuje ovu privrednu manifestaciju, ističu da Sajam šljive ponovo okuplja neke od najznačajnijih proizvođača i prerađivača iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

 – Ovogodišnji Sajam šljive ponovo plijeni pažnju izlagača. Očekujemo će nam predstaviti najbolje i najznačajnije iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane. Kompanije iz Turske će predstaviti pesticide za poljoprivrednu proizvodnju i maslinovo ulje. Vjerujemo da je razlog njihovog interesovanja taj što gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije predstavlja mjesto ugodnih druženja ali i brojnih sadržaja koji uključuju komercijalne susrete, prezentacije, prodajne izložbe. Neizostavna naučna savjetovanja, okrugle stolove i direktnu komunikaciju svih uključenih u agrarni sistem, kaže Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda u Gradačcu.

Tako će se ponovo na Sajmu šljive naći proizvođači i prerađivači mlijeka.

Ove godine posjetiocima će se predstaviti mljekare Lactalis BH, Meggle kao i MSF Trade iz Doboj Istoka. Vrijedi istaći i učešće Farme koza i magaraca Agro-Nika Farm iz Modriče, naglašava Mešanović.

Očekuje se da će sa Sajma šljive biti upućene poruke i poziv na hitno rješavanje problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Svakako, očekujemo da o ovoj ali i drugim temama vezanim za ulaganja države u domaću poljoprivrednu proizvodnju govore predstavnici resornih ministarstva ali i profesori sa Poljoprivredno prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Prirodno-matematičkog fakulteta odsjek Turizmologija u Tuzli te stručni radnici organizacija i firmi koje prate i svojim proizvodima unapređuju poljoprivredu i prehrambenu industriju. Svjesni smo da je jedina šansa za domaću poljoprivredu nesebična potpora države, ističe Ensar Mešanović.

Firme koje mogu promjeniti situaciju u ovoj oblasti su Pak Centar Sarajevo, Majevica Srebrenik, PMG ViP Gradačac, Opšta zadruga AIDŽ Doboj Istok, Destilerija Monogram Modriča, Voćni rasadnik Srebrenik, VIP Sema Kerep-Gradačac, Fana Srebrenik, PZ Eko-plod i drugi prerađivači koji su najavili učešće na Sajmu šljive.

Kada je u pitanju gnojidba i zaštita bilja sa novim proizvodima i dotignućima u toj oblasti predstavit će se Novoprom Modriča i Dogal iz Turske, poručuju iz Sajma šljive.

Radio Gradačac / Sajam šljive 2022

Comments are closed.

YouTube