Najnovije vijesti

SAJAM ŠLJIVE: Privrednici i obrtnici traže da se poveća kvota za uvoz strane radne snage

26/08/2022 | objavio Radio Gradačac
SAJAM ŠLJIVE: Privrednici i obrtnici traže da se poveća kvota za uvoz strane radne snage
GRADAČAC

Okrugli sto pod nazivom ‘’Nedostatak radne snage te uvoz iste po zakonskom osnovu’’ održan je u četvrtak, drugog dana 49. Sajma šljive u Gradačcu. Organizator je bila Obrtnička komora Tuzlanskog kantona. Učesnicima su se obratili Edin Duraković, ministar privrede Tuzlanskog kantona, Hajrija Dautović, stručni savjetnik za međunarodnu saradnju u oblasti rada i zapošljavanja u ministarstvu civilnih poslova BiH, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH i Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore TK.

Naglašena je važnost za pronalaženjem dugoročnih rješenja kada je u pitanju nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini te svakako važnost saradnje svih nivoa vlasti, a sve s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta u našoj zemlji. Sa okruglog stola upućena je jasna poruka da je neophodno kontinuirano stvarati uslove za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova uz privlačenje relevantnih stranih državljana na domaće tržište rada.

Učesnici su posebno istakli problem nedostatka radne snage i zatražili povećanje kvota, odnosno liberalizacije uvoza stranih radnika u BiH. Kako se moglo čuti, a što je ranije istaklo i Udruženje poslodavaca FBiH, u Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje 30 hiljada radnika.

Među zaključcima okruglog stola je potreba reorganizacije poslova biroa za zapošljavanje te upućivanje pismenog zahtjeva Federalnom zavodu za zapošljavanje za povećanje broja kvota pri zapošljavanju stranaca na period do šest mjeseci.

Zaključeno je da je neophodan rad na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, iniciranje izmjena zakonskih akata o uvozu radne snage, pojednostavljenje procedure i postupka pri zapošljavanju stranaca, analiza te usvajanje primjera dobre prakse zapošljavanja stranaca u susjednoj Hrvatskoj.

Dogovoreno je da Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona bude nosioc organizovanja sastanka na kojem bi se govorilo o povećanju kvota pri zapošljavanju stranaca. Osim poslodavaca i obrtnika, sastanku bi trebali prisustvovati i predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje, Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Radio Gradačac / Služba za informisanje “Sajam šljive 2022”

Comments are closed.

YouTube