Najnovije vijesti

Savez boračkih organizacija Gradačac čestitao Dan Armije R BiH

15/04/2021 | objavio Radio Gradačac
Savez boračkih organizacija Gradačac čestitao Dan Armije R BiH
Boračka udruženja

U ime Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac u povodu 15.aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, upućujemo iskrene čestitke svim pripadnicima Armije, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, istinskim patriotima  naše domovine Bosne i Hercegovine, uz iskrenu zahvalnost za sve što su uradili za našu slobodu, mir, teritorijalni integritet i suverenitet jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Petnaesti april 1992. godine je jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Tog dana su zvanično formirane snage koje su uprkos brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine  i organizovanih dobrovoljaca, iznikla je iz naroda i borila se za slobodu, za istinu i pravdu i odbranu najviših ljudskih i civilizacijskih vrijednosti,  a u toj borbi su rame uz rame bili pripadnici svih naroda u Bosni i Hercegovini ujedinjeni u otporu prema agresoru.

Nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina rezultat  je takve patriotske borbe pripadnika Armije Bosne i Hercegovine.Zahvaljujući njima, Bosna i Hercegovina  je odbranjena i sačuvana i za današnje i za buduće generacije.

Naša obaveza je da nastavimo putem u koji su stotine hiljada građana Bosne i Hercegovine utkali najvrednije što su imali, svoje živote i svoje dijelove tijela. Sa dužnim i dubokim poštovanjem sjećamo se svih onih koji danas nisu sa nama , a učinili su tako mnogo za današnji dan i sve buduće dane.

Armiju Republike Bosne i Hercegovine su činili najhrabriji i najbolji sinovi naše domovine koji su časno i dostojanstveno vodili odbrambeno-oslobodilački rat i sačuvali cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Obaveza svih nas je da u miru podsjećamo na hrabrost i dostojanstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i da se stalno sjećamo svih onih koji su svoje živote dali za našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Vjerujemo da se slavna i poštena borba naše vojske nikad neće zaboraviti, da će buduće generacije naučiti čuvati uspomene na izgubljene živote koji su pali na putu stvaranja jedinstvene, suverene i slobodne Bosne i Hercegovine i dati doprinos na očuvanju tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, navodi se u čestitki Jakuba Džinića, predsjednika Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac.

Radio Gradačac / SBO Gradačac

Comments are closed.

YouTube