Najnovije vijesti

Savez košarke u kolicima BiH: Proljetni dio prvenstva počinje 12. marta

31/01/2022 | objavio Radio Gradačac
Savez košarke u kolicima BiH: Proljetni dio prvenstva počinje 12. marta
Košarka

U Zenici je nakon sjednice Upravnog odbora Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine održana konferencija za štampu. Prisutnima su se obratili predsjednik Saveza  Alaga Pašić, komesar takmičenja Ernad Karović i tehnički sekretar Saveza košarke u kolicima BiH Samira Đidić.

Veliko mi je zadovoljstvo najaviti izuzetnu godinu za košarku u kolicima u Bosni i Hercegovini. Ispred nas je prije svega domaće takmičenje Liga Bosne i Hercegovine čiji proljetni dio u sezoni 2021/2022 počinje 12. marta i završava po prvi put završnim turnirom četiri najbolje ekipe – Final Four koji će se odigrati 7. maja, a potom slijede završnica Kup Federacije BiH i Republike Srpske 14. maja, te konačno i finale Kup-a Bosne i Hercegovine koje će biti odigrano 21. maja, rekao je predsjednik Saveza Alaga Pašić.

Igrače i klubove u pomenutom periodu očekuju obaveze u regionalnim Bauerfeind i BWBL ligama, te u zavisnosti od epidemiološke situacije i nastup u zvaničnim evropskim klupskim takmičenjima u kojima bi ove godine trebali nastupiti KIK “Vrbas” iz Banja Luke i KIK “Zmaj” iz Gradačca.

Ovu priliku bih iskoristio i da zvanično najavim održavanje Evropskog prvenstva B i C  divizije za košarkaše u kolicima koje će se održati u Sarajevu i Bosni Hercegovini u junu mjesecu 2022. godine. Savezu košarke u kolicima BiH pripala je velika čast da ugosti ovo renomirano zvanično takmičenje na kojem će učestvati od 12 do 16 timova iz cijele Evrope koji će se boriti za prva dva mjesta koja direktno vode na Evropsko prvenstvo A divizije. Ugostiti ćemo više od 250 sportista i zvaničnika i očekuju nas veliki organizacijski i finansijski izazovi ali smo spremni da zajedno sa institucijama, partnerima i sponzorima perfektno organizujemo ovaj događaj, koji je jedan od najvećih sportskih događaja koji će biti održan ove godine u BiH. Prvenstvo će biti održano u kompleksu Hotela Hils u Sarajevu u mjesecu junu 2022. godine, a tačan termin održavanja biće potvrđen u narednim danima. Osim Evropskog prvenstva Sarajevo će također biti domaćin i seminara za najbolje evropske sudije košarke u kolicima koji će također biti održan u Hotelu Hils prije Evropskog prvenstva, što je još jedan dokaz međunarodnog ugleda našeg Saveza, istakao je Alaga Pašić.

Komesar takmičenje Ernad Karović, predstavio je raspored odigravanja Prvenstva i Kup-a BiH, te istako da je ova sezona jedna od najuzbudljivijih jer se osim finalnog turnira koji je novina od ove sezone paralelno sa prvenstvom BiH igra i zvanično Prvenstvo Bosne i Hercegovine u košarci u kolicima 3 na 3, po čemu smo prvi u regionu i jedni od rijetkih u Evropi.

Tehnički sekretar SKK BIH, Samira Đidić, zahvalila se prisutnim i pozvala institucije, medije i sponzore da nastave podržavati rad Saveza košarke u kolicima BiH uz poruku da će Savez, timovi i Reprezentacija BiH nastaviti predstavljati svoju zemlju u najboljem svjetlu tamo gdje najbolje znaju a to je na terenim širom BiH i Evrope.

Radio Gradačac / SKK BiH

Comments are closed.

YouTube