Najnovije vijesti

Sejdić: Samo naporan rad može vas svrstati među najbolje

26/04/2016 | objavio Radio Gradačac
Sejdić: Samo naporan rad može vas svrstati među najbolje
GRADAČAC

 

Prije 2 mjeseca svi bh.mediji prenijeli su informaciju da se na listi najboljih mladih naučnika američkog predsjednika Baraka Obame nalazi i dr.Ervin Sejdić, Bosanac rođen u Gradačcu, koji je inače iz Modriče.

Ervin Sejdic 2

Sejdić je danas docent na Univerzitetu u Pitsburgu i nalazi se na čelu laboratorija koji provodi istraživanja u oblasti zdravstva. Predsjednička nagrada potvrda je njegovog dosadašnjeg rada i otvara neke nove mogućnosti u njegovom naučnom radu.

Bili smo izuzetno obradovani željom dr.Sejdića da govori za Radio Gradačac, kojeg i danas vežu lijepa sjećanja za Modriču i Gradačac u kojem živi njegova rodbina.

Početkom ratnih ‘90-ih porodica Sejdić napustila je Bosnu i Hercegovinu. Ervin je svoje školovanje nastavio najprije u Hrvatskoj i Mađarskoj, a potom u Kanadi. O svojim životnim uzorima, motivaciji u tim turbulentnim godinama govori u nastavku.

 

 

RGKako su prenijeli domaći mediji objavili ste značajan broj naučnih radova, kreirali patente i za svoj  doprinos nauci bili nagrađivani. Kada je došla odluka da se bavite naučnim radom, jeli to u Vašem slučaju bio prirodan slijed?

 

RG – Šta je osnovna sfera Vašeg današnjeg rada i istraživanja? Kakve ste rezultate do sada postigli i kako rad Vašeg tima izgleda u praksi?

 

RG – Američki predsjednik imenovao Vas je jednim od dobitnika “Predsjedničke nagrade za mlade naučnike i inžinjere”. To predstavlja potvrdu dosadašnjeg rada, ali istovremeno i obavezu. Dr. Sejdić, kakvi su zadaci sada pred Vama?

 

RG – Na žalost rijetki su Vaši kontakti sa domaćim Univerzitetima. Da li je ova nagrada nešto u tom smislu promijenila? Na koji način biste željeli graditi takvu vrstu saradnje?

 

RG – Šta biste iz vlastitog iskustva mogli poručiti mladim ljudima u BiH koji žele da se obrazuju? Velikoj većini želja je život nastaviti van granica ove zemlje.

 

RG – Koliko ste ostali vezani uz rodni kraj, da li mu se vraćate, pratite li događanja ili se to uglavnom odnosi na lične kontakte?  Možete li sažeti neku generalnu poruku za građane u BiH, koji se i danas, na žalost, uglavnom bave egzistencijalnim, političkim i sličnim temama?

 

„Probudite se, pokrenite se“ jedna od najznačajnijih poruka je koju naš sagovornik upućuje na kraju razgovora. Ervin Sejdić samo je jedan od svijetlih primjera uspješnih ljudi koje je iznjedrila Bosna i Hercegovina. U svemu su ipak bili presudni njegov lični trud i odricanje na što se itekako treba ugledati.

MKH/Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube