Najnovije vijesti

Selma Hasanović vozila Svjetska štafetu bajkerica kroz Bosnu i Hercegovinu

02/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Selma Hasanović vozila Svjetska štafetu bajkerica kroz Bosnu i Hercegovinu
GRADAČAC

Selma Hasanović je članica MK „Zmaj 1974“ iz Gradačca koja je ove godine učestvovala na Svjetskoj štafeti bajkerica „WRWR 2019“. Kao jedina bajkerica iz Gradačca produžila se WRWR BiH timu i ženama iz svih krajeva svijeta okupljenim oko nesvakidašnjeg i hrabrog poduhvata.

Cilj ove štafete, koja je prvi globalni ženski moto događaj ove vrste, je osnaživanje bajkerskog sestrinstva u promociji hrabrosti, avanture, jedinstva i strasti prema motorima. Ovim događajem se nastoji podići svijest o brojnosti žena u moto svijetu, koje su često zanemarene u globalnom moto tržištu, kazali su organizatori.

Tim iz Bosne i Hercegovine je proteklog vikenda (30. i 31. marta 2019. godine) bio domaćin štafeti koju su do tada bajkerice vozile na putu od Škotske, preko Irske, Velsa, Engleske, Francuske, Španije, Portugala, Andore, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Za ovaj poduhvat čula sam od bajkerice Ane iz Mostara i izgledalo mi je jako zanimljivo. U razgovoru sa predsjednikom kluba Sinišom Bakovićem rekla sam da želim voziti tu štafetu i prijavila sam se, iako mi je bilo teško ostaviti djecu, kaže Selma koja je majka dvoje djece.

Bajkerice su u dva dana, koliko je trajala vožnja kroz Bosnu i Hercegovinu, posjetile Stari most u Mostaru, Memorijalni kompleks u Jablanici posvećen Bitki na Neretvi, olimpijske skakaonice na Igmanu, Baščaršiju, Vječnu vatru, bob stazu na Trebeviću, Memorijalni kompleks Tjentište, Bilećko jezero, Stari grad u Trebinju. Na tom putu pravljene su reportaže ovih i drugih znamenitosti, kojima će predstaviti Bosnu i Hercegovinu globalnoj moto kulturi.

Vozila sam štafetu od Sarajeva do Tjentišta  i ispratila do Trebinja gdje smo je predale timu iz Crne Gore. Ovo je posebno iskustvo za mene jer je to bila i najduža vožnja. Bilo je i malo naporno jer su neke dionice puta loše, ali uspjela sam pratiti štafetu i drago mi je što sam bila dio ove jako lijepe priče, ističe Selma.

Značajno je istaći da svаkа ženа kojа je učesnik, bilа vozаč ili sаputnik, imа prаvo dа upiše svoje ime i prezime u štаfetu. Tu priliku je iskoristila i Selma Hasanović postavši jedna od rijetkih koja je po prvi puta na svijetu vozila žensku moto-štafetu.

– Raduje me druženje, vožnja motora, sticanje samopouzdanja. Bila mi je ovo prilika steknem praksu i vozim na duže relacije. Osjećaj je neopisiv. Bilo je to prelijepo iskustvo i zanimljiva vožna do Trebinja i nazad, kaže Selma koja se u listu učesnika štafete upisala u Goraždu.

Na kraju vožnje kroz Bosnu i Hercegovinu članice WRWR BiH tima su predale štafetu bajkericama u Crnoj Gori.

Bajkerke planiraju da za godinu dana prevezu prvu međunarodnu žensku moto-štafetu kroz oko 120 zemalja i obići će svih šest naseljenih kontinenata.

Broj registrovanih učesnica za ovaj nesvakidašnji poduhvat se popeo na gotovo 16.000 i još će rasti, jer štafeta putuje tek nešto više od mjesec dana, a cilj je da obiđe svijet do januara 2020. godine, kada će se vratiti u Veliku Britaniju.

Kraj ove moto priče će biti obilježen u Londonu izložbom fotografija učesnica Svjetske štafete bajkerica “WRWR 2019”.

Radio Gradačac / Foto: Selma Hasanović (privatni album)

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

YouTube