Najnovije vijesti

Sjećanje na stradalu djecu Gradačca

23/12/2016 | objavio Radio Gradačac
Sjećanje na stradalu djecu Gradačca
Boračka udruženja

Danas je održan okrugli sto i čas sjećanja povodom obilježavanja Dana ubijene djece Gradačca. Trenutak bezumlja odnio je 4 mlada života, a 22 godine nakon toga svijet i dalje traga za mirom.

U sjećanje na 23.decembar 1994. godine kada su se teškoj artiljeriji na meti našli školski objekti i dvorišta u Gradačcu je danas obilježena još jedna tužna godišnjica iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. U centru grada, isred škole „Ivan Goran Kovačić“, gdje se odvijala nastava za srednjoškolce, tragično su na početku svojih života zaustavljena četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović a ranjen Almin Baltić, prognanik iz Modriče, učenici Mješovite srednje škole.

Kako bi mlađe generacije podrobnije upoznali sa ovim događajem  Savez boračkih organizacija po prvi put je organizovao okrugli sto pod nazivom „Prekinuta mladost“. Učenicima osnovnih i srednjih škola kroz kratki dokumentrani film i svjedočenja preživjelih pokušala se dočarati teška ratna svakodnevnica u kojoj se i pored velike opasnosti odvijala nastava.

Denis Begović, danas prof. tjelesnog odgoja u OŠ „ Ivan Goran Kovačić“, tog kobnog decembarskog dana bio je učenik i svjedok prekinute mladosti njegovih školskih drugova. Kako je rekao, ratni dani nikoga nisu štedjeli, pa čak ni mlade ljude kojima je oduzeto djetinjstvo, a nekima i život. Sretni su bili kada se ne puca, a tog 23.decembra vladao je mir, dan je bio lijep gotovo kao proljetni, djeci željnoj slobode i svjetlosti dana to je unijelo radost nakon dugo vremena.

Napokon su mogli biti sretni i razigrani, napokon su mogli biti samo djeca i uživati u tome. Na žalost to nije dugo potrajalo. Sreća i četiri mlada života prekinuti su u jednom trenutku i zauvijek ostali bolna rana. Neka se nikada ne zaboravi 23.decembar, neka ostane podsjetnik novim generacijama, poruka je upućena sa okruglog stola.

Svijet u tom trenutku nije bio pravedan nego su prevladali argumenti sile, rečeno je između ostalog na spomen obilježju koji i dalje svjedoči zločinu bezumlja koji nije kažnjen. Njemu i uspomeni na živote sugrađana danas su se poklonile zvanične delegacije i djeca Gradačca.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube