Najnovije vijesti

Sjećanje na ubijenu gradačačku mladost

22/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Sjećanje na ubijenu gradačačku mladost
Boračka udruženja

Danas je obilježena 23. godišnjica smrti četvero gradačačkih srednjoškolaca, koji su poginuli u agresorskom granatiranju 23.12.1994. godine.

Ispred spomen obilježja ubijenoj djeci okupili su se članovi porodica, učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici boračkih organizacija, lokalne vlasti i političkih stranaka.  U miru i tišini, sjećanje na taj tužni događaj posmatrali su stanovnici Gradačca koji su došli da odaju počast ubijenoj mladosti. Među njima je bio i ratni načelnik općine Šefko Mešanović.

Predsjednik Udruženja „Maloljetni borci Armije RBiH“ – općine Gradačac, Adnan Fejzić istakao je kako je ovo za njega veoma emotivno sjećanje jer je i sam bio učenik i sudionik tog nesretnog događaja.


Prije 23. godine na meti neprijateljske teške artiljerije našli su se i školski objekti. Utihnula je gradačačka mladost, ubijena su četiri učenika: Senada i Senad Okanović, učenici drugog razreda Tekstilno-tehničke struke MSŠ „Hasan Kikić“, te Miralem Kadić i Benjamin Bajramović učenici prvog razreda Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Samo dva dana prije ovog tragičnog događaja stradala su još dva srednjoškolca. Poginuo je Damir Pezerović, a ranjen Almin Baltić, učenici Mješovite srednje škole.


Velika odgovornost bila je na roditeljima i nastavnom osoblju kako bi se djeca školovala u ratnim okolnostima. Nažalost, jedna granata 23. decembra devedesetčetvrte bila je kobna za četvero srednjoškolaca a ranjeno ih je još troje.

To je neopisiv trenutak i sjećanje koje je stalno prisutno kod profesora Mirsada Bajramovića koji je tada bio direktor MSŠ „Hasan Kikić“.

– Na mjestu naše najveće i vječite tuge teško je naći riječi da bi čovjek izrazio osjećanja i svoja sjećanja na minulo vrijeme. Možda bi najbolje bilo samo odšutjeti. Ali ako treba govoriti, a treba, ja bih ponovio ono što je rekao i naš učenik Adnan Fejzić – Da se nikada i nikome ponovo ne dogodi, poručio je prof. Bajramović.

Tog nesretnog dana u pomoć ranjenim učenicima odmah su pritrčali dežurni policajci Enes Omerović, Marinko Baković i Husein Čolić sa još tri borca 7. bataljona 107. viteške brigade.

– Kada smo stigli, neka djeca su davala znakove života a neka nisu. U auto smo utovarili ranjenu djevojčicu i dječaka. Danas, sa ove distance, mogu reći da su preživjeli i da imaju svoju djecu. Drago mi je da smo ostali u kontaktu, rekao je Enes Omerović.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je izrazio sućut roditeljima ubijene djece i zahvalio se stanovnicima Gradačca i boračkim udruženjima što čuvaju sjećanje na jedan od najtragičnijih i najtužnijih dana iz naše bliske prošlosti.

Danas, 23. godine poslije tog tragičnog događaja, jasno je da, nažalost, na prošlost ne možemo uticati niti je možemo mjenjati. Ali možemo svojim djelovanjem možemo uticati na budućnost. Mi, buduće generacije moramo podsjetiti na ono što je bilo, kako vrijeme u kojem živimo i vrijemekoje je pred nama ne bi ponovilo takve događaje, poručio je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Prigodan progarm su pripremili učenici i nastavnici MSŠ „Hasan Kikić“ i O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube