Najnovije vijesti

Sjećanje na žrtve masakra 30. juna 1992. godine

30/06/2020 | objavio Radio Gradačac
Sjećanje na žrtve masakra 30. juna 1992. godine
Boračka udruženja

Na mjestu stravičnog masakra gdje je, prije 28 godina, ubijeno 16 nedužnih civila danas su se okupili preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih te delegacije javnog i političkog života Grada Gradačac.

U novijoj historiji Gradačca ovaj datum podsjeća na najstravičniji događaj odbrambeno-oslobodilačkog rata,  kada je bez ikakvog vojnog povoda  izvršen prodor na slobodnu teritoriju. Brzom intervencijom branilaca, linije odbrane su ponovo uspostavljene, a žrtve ovog mučkog napada su ostale kao trajno sjećenje na najtužniji dan u borbi za odbranu Gradačca.

Nažalost, ovo je bio naš najteži dan jer rat nije ni zahuktao se, nije ni počeo kako treba a već smo imali 16 žrtava i četiri zarobljena civila od četničkih hordi. Ovaj dan moramo svi da upamtimo jer je stradalo 16 civila, nedužnih ljudi koji su krenuli svojim kućama. Nažalost, ovaj zločin nikada nije procesuiran. Ne treba zaboraviti da nijedan naš borac nije bio, niti je pozvan u Hag kao ratni zločinac. Znači da smo sve radili u skladu sa zakonima i međunarodnim pravima rata, rekao je major Sadan Imamović, ratni komandant 213. viteške mtbr. ARBiH, zamjenik komandanta i načelnik Štaba 107. viteške gradačake brigade.

I nakon 28 godina od masakra porodice žrtava i dalje zahtijevaju kažnjavanja odgovornih.

Teško kao i svim porodicama. To je jedan naujžasniji dan kojeg se možemo prisjećati. Veoma težak dan. Teško mi je zato što niko ne odgovara za taj zločin. Nemam  riječi, veoma mi je teško pričati o tome, kaže Amira Ćeskinović iz Organizacija porodica šehida-poginulih boraca Gradačac.

Kako je danas istaknuto, preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

Ovakve godišnjice treba da nam posluže kao poruka svim ovim novim generacijama da se pamti, da se ne zaboravi i da se svakako ne ponovi.  Nitko odgovoran za ovaj pokolj i masakr nije u proteklom periodu procesuiran. I ovo je prilika da se još jednom pozovu nadležne institucije da se ovaj proces dovede do kraja, poručio je gradonačelnik Edis Dervišagić.

U znak sjećanja na žrtve masakra cvijeće su na spomen obilježje položile porodice ubijenih, delegacije Grada Gradačca, boračkih udruženja i političkih organizacija. Predstavnici Saveza boračkih organizacija  posjetili su članove porodica stradalih sugrađana.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube