Najnovije vijesti

Sjećanje na žrtve masakra 30. juna 1992. godine

30/06/2019 | objavio Radio Gradačac
Sjećanje na žrtve masakra 30. juna 1992. godine
Boračka udruženja

Na mjestu stravičnog masakra, gdje je prije 27 godina ubijeno 16 nedužnih civila, danas su se okupili preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca. Savez boračkih organizacija Grdačac i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Gradačac su organizovali prigodan program prisjećanja. 

Položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježje u znak sjećanja na 16 žrtva masakra koji se dogodio 30. juna 1992. godine na putnom pravcu Kerep-Ormanica.

Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane.

Mi branitelji, mještani Kerepa, možemo biti ponosni što nismo nastupili revanšistički, monstruozno prema dijelu srpskog stanovništva koje je tog 30. juna 1992. godine bilo i živjelo među nama, dok su njihovi bližnji bili na drugoj strani. Na kraju, svi su zbrinuti i zaštićeni od bilo kakve odmazde i zločina, rekao je Omer Kukuruz-Gluhić.

Saveza boračkih organizacija Gradačac ovom prilikom izražava zabrinutost i žaljenje jer zločinci i krivci za strašni masakr naših sugrađana nisu uhapšeni i kažnjeni za počinjeni zločin.

I poslije 27. godina niko nije dogovarao za ovaj masakr na ovoj putnoj komunikaciji. Ovo je prilika da pozovemo nadležne institucije da izvrše, pokrenu potupak odgovornosti, da kazne krivce jer svaki zločin treba da bude kažnjen. U današnjem vremenu kada počinioci zločina, izvršioci genocida, udruženog zločinačkog poduhvata negiraju da su to uradili ovo je prilika da još jednom pozovemo nadležne instuitucije da procesuiraju sve krivce, poručio je Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić poručio je da ovaj čin agresora pokazuje kakva bi bila sudbina gradačačkog kraja da nije bilo organizovanog otpora, kako bi se izbjeglo stradanje većeg broja civilnog stanovništva.

Na nama, na onima koji su preživjeli period 92-95., na sadašnjim generacijama koje trebaju razumjeti ovakve događaje ostaje trajna obaveza da čuvamo našu Bosnu i Hercegovinu. Da ne zaboravimo žrtve koje su ugrađene u njene temelje. I da, pri ovakvim događajima, učinimo sve da nas bude što više. Jer, nažalost, nemamo baš puno prilike da o ovome pričamo, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Organizatori obilježavanja godišnjice masakra obišli su članove porodica tragično stradalih građana Gradačca, a istim povodom u Kerepu je odigran 4. malonogometni turnir.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube