Najnovije vijesti

SKUPŠTINA TK: Uskoro egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina

15/02/2020 | objavio Radio Gradačac
SKUPŠTINA TK: Uskoro egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina
Tuzlanski kanton

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica danas je dobio podršku većine u Skupštini TK. Njime bi trebao biti riješen i problem ostvarivanja egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina starosti čija isplata je u nadležnosti kantonalnih ministarstava. Prema podacima Ministarstva za boračka pitanja TK ovo pravo u našem kantonu ostvarit će oko 7500 boraca.

“U cilju obezbjeđenja neophodnih sredstava mi smo u Budžetu za 2020. godinu obezbijedili 5,5 miliona KM. Ministarstvo je svojom unutrašnjoj preraspodjelom obezbijedilo 500 hiljada dodatnih sredstava i u ovom trenutku za egzistencijalnu naknadu imamo 6 miliona KM. Međutim, naše je opredjeljenje zapošljavanje i samozapošljavanje i bili bismo veoma sretni da ohrabrimo naše demobilisane borce da iskoriste ovu mogućnost i da kroz projekte zapošljavanja i samozapošljavanja uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, zaštite svoju čast i dostojanstvo a mi smo u tom smislu obezbijedili milion KM za ovu namjenu”, kazao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

Nakon javne rasprave od 15 dana pred poslanicima bi se trebao naći Prijedlog zakona o izmjenam i dopunama zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Borci bi pravo na egzistencijalnu naknadu trebali početi ostvarivati od 1. aprila 2020. godine.

Radio Gradačac / rtvslon.ba / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube