Najnovije vijesti

Skupština Tuzlanskog kantona dobila novo rukovodstvo, smijenjena Kantonalna vlada

14/02/2022 | objavio Radio Gradačac
Skupština Tuzlanskog kantona dobila novo rukovodstvo, smijenjena Kantonalna vlada
Tuzlanski kanton

Tuzlanski kanton od danas nema Vladu. Dok se ne imenuje nova, ministarstvima će rukovoditi sekretari ili pomoćnici dosadašnjih ministara. Skupština je dobila novo rukovodstvo, a za smjenu dosadašnjeg glasali su zastupnici do danas opozicionih stranaka SDA, SD, DF, Stranke za BiH, nezavisni zastupnik Smajo Mandžić i zastupnica PDA Jasmina Lugavić, čiji glasovi su ustvari i presudili u smjenama. O konstrukciji nove većine još uvijek je prerano govoriti, kao i o mandataru i kandidatima za ministre.

Iako su iz SDP, koji je sa PDA, Našom strankom i nezavisnim zastupnikom Smajom Mandžićem isto kao i iz SDA tvrdili da imaju potrebnu većinu i da od rekonstrukcije vlasti nema ništa, na djelu ipak scenarij dosadašnje opozicije koja je prikupila 16 potpisa za sazivanje hitne sjednice Skupštine. Dodatno ojačani nezavisnim Smajom Mandžićem i Jasminom Lugavić iz PDA, izglasali su smjenu rudovodstva Skupštine i Vlade. Istina, sada već bivši predsjednik Skupštine, njegova zamjenica i  premijer Kadrija Hodžić da ne budu smjenjeni, ostavke su na pauzi dali sami.

„Danas smo uradili ono što Stranka demokratske akcije govori unazad godinu dana: da ova Vlada nije odgovorila zadatku, da se uglavnom bavila kadroviranjem, da su za nešto više od godinu dana smijenili 1.000 ljudi s različitih pozicija“, kaže Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

Dosadašnji premijer Kadrija Hodžić, kao i zastupnici iz SDP-a, koji su do danas činili poziciju i vladali Tuzlanskim kantonom, kažu da odlaze uzdignute glave ponosni na svoje rezultate i da je njihova smjena zapravo odraz političke volje i odluka nove većine. Uradili su kažu mnogo.

„Vlada koja je napravila promjenu u upravljanju javnim sredstvima javnim resursima, Vlada koja je započela najsnažniji antikoruptivni proces“, navodi Kadrija Hodžić, bivši premijer TK-a (SDP).

„Danas smo prihvatili dostojanstveno da ne postoji više parlamentarna većina i dopustili da oni koji imaju većinu nastave raditi. Očekujem da će ova vlada biti bolja od one koju smo nekad smijenili“, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

U sada već opozicionoj PDA nisu željeli pretjerano komentarisati odluku svog nekadašnjeg člana Smaje Mandžića koji djeluje kao nezavisni zastupnik, a koji je sve osim nezavisan uzimajući u obzir da je ruku digao za smjene. Škrti su bili na riječima i kada je u pitanju postupak Jasmine Lugavić, koja je rušenjem Vlade,  ispostavilo se danas , preletač o kome se danima špekulisalo.  Za njeno djelo, kažu iz PDA, slijedi sankcija – isključenje iz stranke.

„Siguran sam da se poslanik koji je do jučer bio s nama u klupama jako pokajao, a zašto je to uradio pokazaće vrijeme“, smatra Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK-a.

U novom rukovodstvu stari – novi, predsjednik Žarko Vujović iz SD-a, Boris Krešić iz DF-a, dok je na poziciji zamjenice ostala Lejla Vuković iz SBB-a. Zanimljivo je da nova pozicija danas predloženim dnevnim redom nije ni tražila njenu smjenu.

„Mi ćemo biti na tragu borbi protiv korupcije i nepotizma. Nećemo nijedan program koji je dobar i koji je kvalitetan, a koji je započela ova Vlada suspendovati, ali ćemo isto one programe koji su na ivici zakona staviti ad acta“, poručio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (SD).

Ono što slijedi u narednim danima su pregovori. Formiranje nove većine za koju se još  jasno ne zna ko će je činiti, kao i utvrđivanje listi prijedloga za mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona. Imena su, bar javnosti,  još nepoznanica, ali se zna da će kormilar nove Vlade biti iz stranke koja je aktuelnu srušila. Dakle, iz SDA.

Radio Gradačac / federalna.ba / Dino Durmić

Comments are closed.

YouTube