Najnovije vijesti

“Socijalni dan 2021”: Srednjoškolci svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima

18/10/2021 | objavio Radio Gradačac
“Socijalni dan 2021”:  Srednjoškolci svoje školske klupe zamijenili radnim mjestima
FBiH/BiH

U petak, 15. oktobra 2021. godine, je Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) po peti put je organizovala projekat pod nazivom „Socijalni dan“. Kako su saopćili iz Asocijacije, u projekat je uključeno 1440 srednjoškolaca iz 40 lokalnih zajednica. Među njima je bilo i 107 srednjoškolaca iz Gradačca, 72 učenika MSŠ „Hasan Kikić“ i 35 polaznika Gimnazije „Mustafa Novalić“.

Socijalni dan je dan kada srednjoškolci svoje školske klupe zamijene radnim mjestima. To je jedinstvena prilika za sve srednjoškolce širom Bosne i Hercegovine da osjete radnu atmosferu, upoznaju se sa osnovama radnih procesa, te volontiranjem potencijalno određuju sebi smjer budućeg zanimanja, sve dok vršnjacima širom BiH ostvaruju priliku implementacije njihovih ideja.

Velika zahvala ide za sva preduzeća koja su nas podržala ove godine, tj. čak 660 preduzeća širom BiH, koji su otvorili svoja vrata i pružili srednjoškolcima prva radna iskustva. Posebna zahvala ide i za naše srednje škole, gdje bez njihove podrške ne bi vidjeli sve rezultate projekta. Drago nam je što su srednje škole uvidjele važnost Socijalnog dana, te pružili srednjoškolcima da učestvuju u istom. Saradnja svih navedenih sektora i srednjoškolaca će rezultirati podrškom srednjoškolcima, njihovim idejama i projektima, finansiranim od strane donacija i naknada za volontere u Fondu Socijalnog dana, saopćeno je iz AsuBiH.

Javna ustanova Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ od početka je podržala ovaj projekat. „Socijalni dan 2021“ bio je prilika za Šejlu Haseljić i Ajnu Pašalić, učenice Gimnazije „Mustafa Novalić“ da školske zadatke zamjene sa novinarskim, da na jedan dan budu članice redakcije Radio Gradačca i upoznaju se sa organizacijom rada u Centru za kulturu.

Srednjoškolci su marljivo radili na ostvarenju svrhe Socijalnog dana, sa nenadmašivom voljom i upornošću koje su ove godine odigrale ključnu ulogu.

Još jednom su pokazali svoj aktivistički duh, podsjetili nas na to šta znači biti srednjoškolac i boriti se za svoje ciljeve. Uveli nas u jednu posve drugačiju srednjoškolsku priču, i predstavili jedan od svojih najznačajnijih podviga, saopćeno je iz AsuBiH.

Radio Gradačac / ASuBiH

Comments are closed.

YouTube