Najnovije vijesti

Sport je pobijedio

05/06/2017 | objavio Radio Gradačac
Sport je pobijedio
SPORT

U organizaciji koalicije „Mržnja, ne sada i ne ovdje“ Gradačac uz podršku OSCE-a, u Kerepu je proteklog vikenda održan turnir pod nazivom „Budimo jedna ekipa“, na kojoj je učešće uzelo oko 80 dječaka i djevojčica iz Gradačca, Tramošnice, Modriče, Pelagićeva, Jakeša, i Odžaka. Domaćin turnira je škola fudbala „Trijumf“ iz Gradačca, a cilj je bio sklapanje prijateljstava i prevazilaženje nacionalnih različitosti učesnika koji dolaze iz drugih sredina. Idealno vrijeme i ambijent, akteri su iskoristili za trosatno druženje, a posjetioci su mogli uživati u nogometu sa mnogo lijepih poteza i pogodaka.
Treneri ekipa istakli su zadovoljstvo prijemom u Kerepu i samom organizacijom turnira koji je, kažu, u potpunosti ispunio očekivanja.


„Veoma je važno da se djeca okupljaju na ovaj način s obzirom na političku situaciju koju nam kreiraju političari. I prije smo imali druženja sa djecom iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore gdje smo gostovali jedni drugima, i ni najmanjeg incidenta nikada nije bilo. To su stvari koje moramo raditi na ovim prostorima, kako bi napravili bolju budućnost našoj djeci. Napravljeno je fenomenalno druženje. Na kraju projekat je uspio samim time što su djeca već sklopila prijateljstva na terenu i izvan njega.“, rekao je Nihad Kadić trener škole fudbala „Trijumf“.


Gosti iz Pelagićeva istakli su kako je jako važno što su učesnici na turniru u ekipama nastupali izmiješani.
„Baš je lijepo što su djeca skupa u ekipi, ne poznaju se, to je jako lijepo vidjeti. To je svrha ovog projekta, neka se upoznaju i druže, da ih odvojimo od kompjutera i telefona. Ugođaj i organizacija su na visokom nivou, mislim da je projekat ispunio moja očekivanja. Važno je da se djeca socijalizuju, a mi ćemo kroz škole nogometa nastaviti saradnju, pomagati jedni drugima. Vidite da ovdje nema nikakvih problema niti ih treba biti.“, kazao je pomoćni trener tima iz Pelagićeva.


O važnosti  projekata ovog tipa, govorio je i trener iz Odžaka koji je rekao kako dolazi iz  sredine u kojoj su podjednako zastupljeni nacionalni interesi i gdje je procentualno broj Hrvata i Bošnjaka približno jednak. „Veoma je važno da se djeca druže. U našem klubu je slična situacija, to je ono čime se ponosimo i što nas izdvaja od mnogih drugih. Skoro smo igrali protiv Borca iz Šamca, naredni meč je protiv ekipe iz Modriče, i biti će to još jedna prilika da se djeca upoznaju i druže. Prijemom u Gradačcu smo jako zadovoljni, a to možete primjetiti i na licima mojih mališana.“, riječi su trenera iz Odžaka.
Svoju sreću nisu krili na najmlađi. Osmijeh na licima odavao je zadovoljstvo, a prijateljstva koja su ostvarili mogla bi potrajati u godinama koja dolaze.


Petar, David i Nikolaj rekli su kako su već upoznali nekoliko prijatelja, ali da očekuju da će se taj broj do kraja dana povećati.
„ Dolazimo iz Brčkog i Tramošnice i baš nam je lijepo ovdje. Družimo se i upoznajemo nove prijatelje, a posebno se radujemo današnjim utakmicama. Kroz mnoštvo lijepih poteza i golova nadamo se da ćemo učiniti svoje trenere ponosnima.“, završili su mališani.


Na turniru je učestvovao veliki broj ekipa, iz različitih nogometnih škola. Mališani su ekipama sami davali imena, bilo je tu i jakih timova poput Hrvatske, Bosne, Srbije, Juventusa, Barcelone, Mančestera, ali i manje poznatih poput „Braće“, „Sloge“, „Jedinstva“. Svi su međutim bili složni da je rezultat u drugom planu, a da je najvažnije uspostaviti nove kontakte i prijateljstva.
Te subote u Kerepu nije bilo poraženih. Svi su dobili medalje, a ovom aktivnošću Koalicija „Mržnja, ne sada i ne ovdje“ u saradnji sa školom fudbala „Trijumf“ poslali su snažnu poruku tolerancije i jedinstva u sportu.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube