Najnovije vijesti

Srednjoškolac Ramiz Iljazović pobjednik Sata kodiranja

16/05/2017 | objavio Radio Gradačac
Srednjoškolac Ramiz Iljazović pobjednik Sata kodiranja
GRADAČAC

Ramiz Iljazović, učenik I razreda MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac, smjer prehrambeni tehničar, osvojio je prvo mjesto na Satu kodiranja, takmičenju u kojem je učestvovalo preko 30.000 mladih iz BiH. Centar za promociju civilnog društva nagradio je najuspješnije učenike i nastavnike koju su učestvovali u najvećem edukativnom događaju u Bosni i Hercegovni.

Ekipu MSŠ „Hasan Kikić“ na ovogodišnjem takmičenju predvodili su profesori Nazifa Sarajlić, Amela Šakić i Samir Mujdžić, a osim Ramiza dobar rezultat i prigodne nagrade osvojili su Meliha Hasanović, Elma Jahić, Damir Zrnić i Jusuf Ibrić.

Radi se o algoritamskom rješavanju problema na zabavan način, što je učenicima jako zanimljivo“, rekla je za Radio Gradačac profesorica Nazifa Sarajlić, te najavila učešće na takmičenju i naredne godine.

U Satu kodiranja 2016. godine učestvovalo je preko 260 škola, organizacija i biznisa koje su u periodu od 5. – 11. decembra realizovali brojne sate kodiranja širom BiH. Preko 30.000 mladih iz cijele BiH učestvovalo je u ovom jedinstvenom događaju, a 44 najtalentovanija učenika osnovnih i srednjih škola osvojili su brojne nagrade. Dodatno su nagrađena i 3 nastavnika koja su u ovu edukativnu akciju uključili najveći broj učenika svoje škole. Prema zvaničnim statistikama Bosna i Hercegovina je u 2016. godini, treću godinu zaredom, ostvarila najbolje rezultate u regiji – po broju organizovanih događaja i broju uključenih učenika.

Sat kodiranja ili Hour of Code pokrenut je prije nekoliko godina od američke neprofitne organizacije Code.org, kako bi se potakli učenici i studenti iz cijelog svijeta da razmotre karijeru u programiranju. Učenici kroz jednosatne tutorijale uče osnove kodiranja, a cilj je približiti djeci i mladima moderne tehnologije i programiranje, te ih na taj način usmjeriti na IT sektor koji je najtraženiji na globalnom tržištu rada. Do sada je u ovom pokretu učestvovalo više od 100 miliona mladih iz 180 zemalja svijeta.

MKH/Radio Gradačac/Foto: CPCD

Comments are closed.

YouTube