Najnovije vijesti

Sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada!

01/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada!
FBiH/BiH

Međunarodni praznik rada – Prvi maj obilježava se širom svijeta, u znak sjećanja na dan kada su radnici u Chicagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmosatno radno vrijeme.

Podsjetnik je to na velike radničke proteste održane u Chicagu 1. maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a pet je radnika osuđeno na smrt.

Cijelo 19. stoljeće bilo je obilježeno bezdušnim iskorištavanjem radnika. Niske nadnice i višesatni dnevni rad, od 12, čak i 18 sati za odrasle pa i djecu, iscrpljivao je ljude koji su u svim zemljama razvijenog kapitalizma štrajkovima zahtijevali dostojnije uslove rada i života. Štrajkaški pokreti doživjeli su najveći zamah u SAD-u.

Oko 40.000 radnika protestovalo je u Čikagu 1. maja 1886. godine, ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 odmora i 8 kulturnog obrazovanja. Policija je trećeg maja intervenisala i ubila nekoliko demonstranata, a ranila oko 50 radnika. Brojni demonstranti su uhapšeni, a vođe su izvedene pred sud. Petoro ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe Već od sljedeće godine taj dan se slavi kao međunarodni dan opšte solidarnosti radništva.Do kraja 19. i početkom 20. stoljeća dobilo masovne razmjere.

Tokom sljedećih godina radnici su u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije.

Praznik rada je tokom dugog poslijeratnog perioda, najmasovnije obilježavan u socijalističkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Međunarodni praznik rada obilježava se velikim marševima, akcijama i demonstracijama, koje organizuju različiti pripadnici i simpatizeri radničkog, sindikalnog i širokog antikapitalističkog pokreta. 

SSSBiH cenralni skup organizuje u Gradačcu

U BiH su prve demonstracije održane 1906. godine. Nakon Drugog svjetskog rata 1. maj počeo se slaviti u znaku borbe za očuvanje svjetskog mira. U regiji je vremenom postao običaj da se tog dana izlazi na Prvomajski uranak u prirodu.

Posljednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

Centralna manifestacija obilježavanja 1. maja Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) održat će se u Gradačcu s početkom u 10 sati. Defile učesnika kreće sa platoa sportske dvorane. Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća na spomen obilježju ubijenoj djeci Gradačca i spomenike u gradskom parku prisutnima će se na Trgu Alije Izetbegovića obratiti čelnici SSSBIH i Tuzlanskog kantona te Kordinacije sindikata grada Gradačca.

S obzirom da 1. maj 2022. godine pada u nedjelju, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike saopćeno je da su neradni dani u Federaciji Bosne i Hercegovine nedjelja 1. maj, ponedjeljak 2. maj i utorak 3. maj 2022. godine.       

SRETAN 1. MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA!                                                                                                         

Radnicima i građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada želi vaš Radio Gradačac i kolektiv JU Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović” Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube