Najnovije vijesti

Sretan 22. oktobar – Dan grada Gradačca

22/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Sretan 22. oktobar – Dan grada Gradačca
GRADAČAC

Prije 29 godina, na današnji dan, na prilazima Gradačcu zaustavljen je neprijateljski oklopni voz i izvojevana jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Ovaj događaj, prema vojnim analitičarima, predstavlja prekretnicu u odbrani, kako Gradačca, tako i Bosne i Hercegovine.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar obilježava se kao Dan (općine) grada Gradačac. Tim povodom za danas u 16 sati sazvana je i Svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac na kojoj će biti prezentovane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice, te prisjećanje na bitku za oklopni voz.

Nakon prigodnog programa u gradskom parku zvanične delegacije će položiti cvijeće i odati dužnu poštu na spomen obilježjima šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog vrata 1992-1995., borcima NOR-a 1941-1945, Vojnom mezarju u Mahmut Mahali, Zlatnim ljiljanima i Križ u Ledenicama Donjim.

Bitka za oklopni voz jasno oslikava svu hrabrost i odlučnost boraca 107. Viteške motorizovane brigade i drugih jedinica da se brani i odbrani Gradačac i domovina Bosna i Hercegovina. Tim povodom danas će na mjestu gdje je ispisana svijetla historija gradačakog otpora agresoru biti evocirane uspomena na ovu slavnu pobjedu. 

U holu sportske dvorane Skenderija bit će otvorena dokumenmtarna izložba “Bitka za oklopni voz 22.10.1992. Gradačac” koji je priredio Muzej Istočne Bosne.

Ovaj dan se obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac kojim povodom će gradonačelnik Edis Dervišagić upriličiti prijem za dobitnike ovog najvećeg ratnog priznanja.

Hrabri branioci Gradačca ne zaboravljaju ni svog ratnog komandanta 107. viteške brigade Ivana Mijačevića. Na Dan zlatnih ljiljana Gradačca posjetit će njegov grob. Odat će dužnu poštu i položiti cvijeće na spomen obilježjima poginulim pripadnicima MUP-a `92. -`95. godine.

U okviru obilježavanja 22.oktobra – Dana grada Gradačca, danas će biti upriličeno i svečano otvaranje Vatrogasnog doma za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice.

Comments are closed.

YouTube