Najnovije vijesti

Sretan 22. oktobar – Dan grada Gradačca

22/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Sretan 22. oktobar – Dan grada Gradačca
GRADAČAC

Prije 28 godina, na današnji dan, na prilazima Gradačcu zaustavljen je neprijateljski oklopni voz i izvojevana jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Ovaj događaj, prema vojnim analitičarima, predstavlja prekretnicu u odbrani, kako Gradačca, tako i Bosne i Hercegovine.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar obilježava se kao Dan grada (općine) Gradačac. Tim povodom za danas u 16 sati sazvana je i Svečana sjednica Gradskog vijeća Gradačac na kojoj će biti prezentovane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice, te prisjećanje na bitku za oklopni voz.

U okviru obilježavanja 22.oktobra – Dana grada Gradačca, danas će biti upriličeno i svečano puštanje u funkciju dijela novoizgrađene vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Kerep i Zelinja Donja.


IZ ARHIVE RADIO GRADAČCA – Gradačačke novine broj 10, 22.10.1994.

– Tog jutra preuzeli smo smjenu na Begovini. Nedugo po dolasku na položaj čuo sam zvuk voza. Ostali su mi se smijali i našalili se rekavši: “Ma kakav voz, to idu tenkovi!”. Međutim, ubrzo je praga počela tući Begovinu – vjerovatno da ne čujemo voz. Istovremeno na Vidi II dejstvuju tenkovi. Emin Huskić, Cumba i ja krenuli smo na lijevu stranu 100 metara ispred linije. U dolini smo ugledali voz koji se još uvijek polako kretao … Otvorili smo vatru i tad je počela prava grmljavina. … , rekao je, između ostalog, Midhat Šećić – Mitke, neposredni učesnik bitke i dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljliljan, za Gradačačke novine (broj 10, 22.10.1994. godine) u povodu druge godišnjice zaustavljanja oklopnog voza.

Gradačačke novine broj 10 ratne `94-te izašle su upravo na drugu godišnjicu bitke i najveći dio sadržaja posvećen je svjedočanstvima direktnih učesnika u zaustavljanju oklopnog voza, te značaju ove bitke kao prekretnice u odbrani Gradačca i stvaranju uslova za uspješno izvođenje akcije “Zapad `92” u kojoj je oslobođeno 15 kvadratnih kilometara okupirane teritorije.

U nastavku iz arhive Radio Gradačca možete čitati tekstove objavljene u Gradačačkim novinama i saznati više detalja o zaustavljanju oklopnog voza 22. oktobra 1992. godine.

 

 


Radio Gradačac / Gradačačke novine broj 10, 22.10.1994. godine

Comments are closed.

YouTube