Najnovije vijesti

Sretan Božić !

24/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Sretan Božić !
GRADAČAC

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, večeras obilježavaju Badnje veče.

Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, kiti se božićno drvce, peku se kolači. Tradicionalno se na Badnjak posti i ne jede meso, iako Katolička crkva post ne smatra obaveznim. Badnjak je također ime za drvo, panj koji se, prema tradiciji, palio na ognjištu uoči Božića.

Mise ponoćke se služe u crkvama u ponoć, a tako će biti noćas i u katoličkoj crkvi sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu.

Badnji dan ili Badnjak, a posebice badnja večer, bogati su običajima i folklornim sadržajima. Naziv je taj dan prije Božića najvjerojatnije dobio od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Vrhunac toga bdjenja jest proslava ponoćke čime poćinje proslava najvećeg kršćanskog blagdana Božića.

Bdjenje počinje uvečer kad se obitelj okuplja oko stola, i dalje s posnim jelima, i unošenjem badnjaka i slame kad, u nekim krajevima u BiH, domaćin pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić.

U susret Božiću u Gradačcu je u nedjelju, 22. decembra, održan tradicionalni “Božićni koncert” u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Župe Gradačac. U kongresnoj dvorani Gradačačkog sajma okupio izuzetan broj posjetilaca, a blagdanski ugođaj ukrašen je božićnim napjevima i pjesmama.


U čast Božića, Radio Gradačac vam u TV prilogu donosi dio atmosfere sa ovog vjerskog – kulturnog događaja koji, već tradicionalno, osim vjernika katolika okuplja i ostale građane Gradačca.

U prilogu govore:

Marijan Šimić, predsjednik HKD “Napredak“ Podružnica Gradačac,

vlč. Marko Hrskanović, župnik Župe Gradačac,

Marija Nedić, voditeljica Zbora „Adoro“ Tolisa.


Sretne i ugodne božićne blagdane, mir i radost, dobro zdravlje, svim vjernicima katolicima želi vaš Radio Gradačac!

Radio Gradačac / bhrt.ba

Comments are closed.

YouTube