Najnovije vijesti

Studenti medicine besplatno mjerili šećer i krvni pritisak

12/11/2017 | objavio Radio Gradačac
Studenti medicine besplatno mjerili šećer i krvni pritisak
GRADAČAC

U utorak, 14. novembra biće obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o opasnosti od epidemije dijabetesa, upoznavanje sa riziko faktorima za dijabetes i kako prevenirati dijabetes, te suzbijanje predrasuda o dijabetesu. Tim povodom danas su u gradskom parku u Gradačcu članovi Udruženja studenata medicine u BiH – BoHeMsa LCTuzla vršili besplatno mjerenje šećera i krvnog pritiska.

Centralna manifestacija povodom Svjetskog dana  borbe protiv dijabetesa bit će održana u Sarajevu tradicionalnom “Šetnjom za dijabetes” od Katedrale do zgrade Federalnog ministarstva zdravstva. Na press konferenciji će biti predstavljena kampanja “Odgovornost”, kojom udruženja oboljelih od dijabetesa nude prijedloge za unapređenje zdravstvene zaštite dijabetičara kojih u BiH ima više od 336.000.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra. Incijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organzacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti širom svijeta. Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija održanoj 20. decembra 2006.godine jednoglasno je usvojena Rezolucija o dijabetesu. Prvi put je jedno nezarazno oboljenje označeno kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar. Ovaj datum se obilježava širom svijeta.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube