Najnovije vijesti

Sutra ambijentalni performans “Dnevnik seobenog lica”

23/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Sutra ambijentalni performans “Dnevnik seobenog lica”
KULTURA

Gradačačka publika će u četvrtak od 20 sati u kompleksu Kule Zmaja od Bosne imati priliku pogledati univerzalnu priču o izbjeglicama „Dnevnik seobenog lica“ Šemsudina Gegića Šemsa.

Univerzalna priča o izbjeglicama ili seobi svake druge vrste biće predstavljena u vidu knjige i performansa u Gradačcu. Radi se o projektu koju zajedno realizuju JU Biblioteka „Alija Isaković“ iz Gradačca i Gradska biblioteka Zenica, te književnik i režiser Šemsudin Gegić. Pored različitih instutucija, prokejat okuplja i niz istaknutih pojedinaca i glumaca, ali će u njemu aktivnu ulogu imati i publika.

Tim povodom jučer je održana press-konferencija kojom je najavljen, za ovu sredinu, nesvakidašnji program koji uz ambijentalni performans donosi i promociju knjige.

O saradnji sa Gegićem kao autorom i projektu u kojem učestvuje zajedno sa Gradskom bibliotekom Zenica, govorio je Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“, naglašavajući da će knjiga „Dnevnik seobenog lica“ svoju bh. promociju imati upravo u Gradačcu.

Najavljeni ambijentalni performans radi se gotovo u složenosti dramske predstave, istakao je Šemsudin Gegić najavljujući kako će on prerasti u tv film koji će biti emitovan putem javnog RTV servisa BiH.

U glumačkom smislu nosioci su Armin Omerović i Ida Tursić, uz učešće niza profesionalaca i amatera, među kojima su istaknuti članovi Dječijeg i omladinskog teatra (DOT) Gradačac.

Ovaj događaj predstavlja treći stvaralački susret Gegića i Gradačca. A šta to publika može očekivati u četvrtak naveče na Bijeloj kuli Husein kapetana Gradaščevića autor preformansa otkrio je tokom jučerašnjeg predstavljanja projekta.

Bočne kapi-kule će biti zatvorene, i neće biti ulaza, a glavni ulaz će biti na kapi-kuli kod Husejnije džamije. Tu kreće program koji će po nekoj mojoj procjeni trajati oko sat vremena, u kome će se publika inkorporirati u sami dramski tok i sami život ambijentalne predstave. Publika paralelno postaje sudionik izvedbenoga performansa na cijeloj Gradini u procesiji, koja će se odvijati od kapi-kula do Biblioteke pa do Kule Husein kapetana Gradaščevića, gdje će se odvijati ključna scena, rekao je Gegić.

Bit će to multimedijalna promocija (performans seobenih lica) u režiji autora knjige čija je želja da u „domovini seobenih lica“, s junacima svog dnevnika koji je pisao tri godine, ponovo odživjeti i performansom „oživjeti“ napisano.

Knjiga će se uskoro naći u bibliotekama širom Bosne i Hercegovine, kao i u slobodnoj prodaji.

May be an illustration of tekst

Radio Gradačac 

Comments are closed.

YouTube