Najnovije vijesti

Sutra „Ilino“ i obilježavanje 50 godina župe u Turiću

19/07/2018 | objavio Radio Gradačac
Sutra „Ilino“ i obilježavanje 50 godina župe u Turiću
Vjerske zajednice

U Turiću će se na “Ilino” u petak, 20. jula, obilježiti 50 godina od osnivanja Župe svetog Ilije proroka. Tim povodom župnik vlč. Ilija Matanović i članovi iz župnog organizacionog odbora pozivaju sve mještane i ostale koji mogu doći na zajedničku proslavu.

Cijela Bosna i Hercegovina povezana je sa svetim Ilijom. U susjednoj Hrvatskoj sv. Ilija prorok je zaštitnik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na blagdan sv. Ilije  i mi slavimo našeg zaštitnika i patron župe. Rana misa je u 8 sati, dok je centralno euharistijsko misno slavlje u 11 sati, koju predvodi mons. dr. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Tokom mise pjevat će zbor Župe sv. Ivana krstitelja Županja I, rekao je za Radio Gradačac župnik Ilija Matanović.

Nakon euharistijskog slavlja, uslijedit će narodno veselje uz izvornu muziku i zajednički ručak a potom prijateljska nogometna utakmica između ekipa Dinama iz Donje Mahale i Turića.

Proslava je započela misama trodnevnicama, kako bi se vjernici duhovno pripremili za blagdan zaštitnika župe. U utorak je svetu misu predvodio prvi turićki župnik, vlč. Mijo Nikolić a u srijedu vlč. Vladimir Borić koji je 34 godine bio župnik u Turiću. Danas svetu misu u 18 sati predvodi domaći sin dr. Tomo Čubela. Uslijedit će mimohod i molitva kod spomen obilježja. Paljenjem svijaća i polaganjem cvijeća odat će se počast poginulim i nestalim braniteljima Turića. Od 19 sati je tradicionalni malonogometni turnir za poginule branitelje, rekao je vlč. Ilija Matanović.

Povijest župe Turić i njezinih 50 godina rada vlč. Ilija Matanović je opisao u svojoj knjizi “Župa Turić 50 godina”. Radi se o opsežnom djelu na 890 stranica u kojem je opisana povijest Posavine, Gradačca i okoline.

U knjizi su navedena imena krštenih, vjenčanih i umrlih u župi Turić. Posebno je zanimljiv dio o porijeklu prezimena i narod se zanima za genealogiju. Već sam uradio nekoliko porodičnih stabala, ističe vlč. Ilija Matanović upućujući poziv na proslavu Ilina u Turiću.

Radio Gradačac / Foto: fb Župa Svetog Ilije TURIĆ 1968.

 

 

Comments are closed.

YouTube