Najnovije vijesti

Sutra obilježavanje 29. godišnjice oslobodilačke akcije “ZAPAD 92”

06/12/2021 | objavio Radio Gradačac
Sutra obilježavanje 29. godišnjice oslobodilačke akcije “ZAPAD 92”
Boračka udruženja

U organizaciji Saveza boračkih organizacija i Grada Gradačac sutra će se održati tradicionalna manifestacija u povodu obilježavanja 29-te godišnjice oslobodilačkih borbenih dejstava “ZAPAD 92“.

Tim povodom, zvanične delegacije će od 10 sati u gradskom parku položiti cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

Na spomen obilježju će biti organizovan i prigodan program u znak sjećanja na oslobodilačku akciju “ZAPAD 92” i herojsku borbu branilaca Gradačca i Bosne i Hercegovine. 

Od 7. do 12 decembra 1992. godine, branioci Gradačca su u združenoj odbrambeno-oslobodilačkoj akciji vratili preko 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije u selima Jasenica, Rajska, Krečane Donje, Novalići, Vida 1 i zaseoku Njiverica.


O ovoj oslobodilačkoj akciji u Gradačačkim novinama iz decembra 1994. godine je između ostalog napisano:

„Naša artiljerija, veza, PZO, interventne jedinice su funkcionisale na najbolji mogući način. Rajska, Jasenica, Donje Krečane, i dio Novalića su vraćeni na opšte oduševljenje boraca i stanovništva naše opštine.

…Svi objekti u navedenim selima su doživjeli ogromna oštećenja džamija u Rajskoj je minirana. Slika ovog dijela naše opštine je početkom decembra 1992. godine bila zaista žalosna i teško shvatljiva. Žvot se ipak vratio na te prostore zahvaljujući isključivo hrabrosti naših boraca.“

(Dvije godine akcije „Zapad“, MERX Gradačačke novine, Godina I broj 12, str. 2.)


 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube