Najnovije vijesti

Sutra obilježavanje Dana oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu

05/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Sutra obilježavanje Dana oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

Slobodarski Gradačac s ponosom baštini sjećanje na 6. april 1945. godine, kada su partizanske jedinice ušle u Gradačac i ovladale pravcem Humke-Turić-Gornji Lukavac-Donja Zelinja.

Gradačac i okolina sutra slave 77. godišnjicu oslobođenja u II svjetskom ratu.

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) i Grada Gradačac sutra će zvanične delegacije položiti cvijeće na spomenik i spomen kosturnicu borcima NOR-a i civilnim žrtvama fašističkog terora 1941.-1945. godine te spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine.

Iz UABNOR-a 1941-1945 Gradačac pozivaju građanke i građane Grada Gradačca da sutra, 6. aprila 2022. godine, dođu u 11 sati u gradski park i prisustvuju ceremoniji obilježavanja Dana oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu.

Partizanske jedinice nekoliko puta oslobađali Gradačac i okolinu. Prvo oslobađanje bilo je 28. jula 1943. godine i trajalo je samo jedan dan. Gradačac je drugi puta oslobođen 15. septembra 1943. sve do proljeća 1944. godine, nakon čega su i u oktobru iste godine borci Posavsko-trebavskog partizanskog odreda ponovo ušli u grad.

Prije 77. godina, partizanske jedinice su 6. aprila 1945. godine, u konačnim borbama za oslobođenje, oslobodile Gradačac i okolinu od fašističkog okupatora. Tim povodom 6. april se obilježava kao Dan oslobođenja Gradačca u drugom svjetskom ratu.

U poslijeratnom periodu, na taj dan su otvarani fabrički pogoni, značajni društveni objekti i javne ustanove. Bila je to prilika da se govori o infrastrukturnom i općem razvoju komune. Tako je općina Gradačac u narednih četiri decenije od izrazito nerazvijene prerasla u red razvijenih lokalnih zajednica.

Danas, 77 godina kasnije, prilika je da se prisjetimo herojske borbe boraca NOR-a i tekovina NOB-a, kao i borbe za slobodu Gradačca i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine.

Povodom obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Gradačca od fašizma Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) 1941-1945 Gradačac uputilo je čestitku.

Poštovane građanke i građani Grada Gradačac, čestitamo Vam 6. april Dan oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu 1945. godine.

Stanovnicima Gradačca i okoline Radio Gradačac upućuje čestitke povodom 6. aprila Dana oslobođenja Gradačca u 2. svjetskom ratu.

Radio Gradačac / UABNOR Gradačac

Comments are closed.

YouTube