Najnovije vijesti

Sutra obilježavanje masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica

29/06/2023 | objavio Radio Gradačac
Sutra obilježavanje masakra nad civilima na putu Gradačac-Ormanica
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja godišnjica značajnih datuma proteklog rata od 1992. do 19995. godine – “Žrve Gradačca za BiH”, Savez boračkih organizacija grada Gradačca organizuje spomen na žrtve agresorskog masakra nad civilnim stanovništvom Gradačca izvršenim 30. juna 1992. godine na putu Gradačac – Ormanica.

Prigodan program prisjećanja na ovaj tragičan događaj iz 1992. godine biće upriličen na spomen-obilježju žrtvama masakra. 

Na mjestu stravičnog događaja, gdje je prije 31 godinu ubijeno 15 nedužnih civila, sutra će se u 10 sati okupiti preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata, delegacije javnog i političkog života Gradačca. Na spomen-obilježje biće položeni vijenci i cvijeće u sjećanje na žrtve masakra.

Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane. Za ovaj zločin, mada je proces pokrenut netom poslije rata, još niko nije procesuiran niti je odgovarao.

Preživjeli i stanovnici Gradačca imaju obavezu da svojim djelima pokažu zahvalnost i sjećanje na poginule jer se 30. juni 1992. godine ne može i ne smije zaboraviti.

Radio Gradačac / SBO Grada Gradačac

Comments are closed.

YouTube