Najnovije vijesti

Sutra otvaranje Preporodove galerije Ibrahim Bilajac

21/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Sutra otvaranje Preporodove galerije Ibrahim Bilajac
Izložbe

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Gradačac će u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u petak, 22. novembra, svečano otvoriti galeriju akademskog slikara i kipara Ibrahima Bilajca. Stalna postavka će biti otvorena na Kuli „Zmaja od Bosne“ s početkom u 14 sati. O liku i djelu Ibrahima Bilajca govorit će akademski slikar Zoran Dragičević.

Prije nekoliko godina gradačački Preporod je otkupio zaostavšinu Ibrahima Bilajca s namjerom formiranja stalne postavke. To se konačno i događa. Posjetioci će imati priliku pogledati 20-ak eksponata, od čega su tri iz Zavičajne muzejske zbirke Centra za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

IBRAHIM BILAJAC – UMJETNIK IZUZETNOG DARA

Ibrahim Bilajac, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih kipara druge polovine 20. stoljeća, rođen je u Gradačcu 14. januara 1930., a u svom rodnom gradu preminuo je 25. jula 1998. godine.

Obrazovao se u Školi za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, na vajarskom odsjeku. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu završio je 1959.godine, a kao izuzetan student, uz brojne nagrade završio je i specijalizaciju na akademskom Odsjeku za vajarstvo.

Stalne postavke njegovih radova nalazile su se u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i tadašnje Jugoslavije, a u svom rodnom gradu Bilajac je održao dvije samostalne izložbe 1964. i 1972. godine.

Osim galerijske postavke kojom gradačački Preporod želi obogatiti turističku i umjetničku ponudu grada, vrijedno je naglasiti da djela Ibrahima Bilajca krase naš gradski park. Autorsko djelo našeg značajnog umjetnika je i spomenik borcima NOR-a, baš kao i biste Hasana Kikića, Josipa Šibera i Pere Bosića.

MKH / Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube