Najnovije vijesti

Sutra počinju “Kikićevi susreti 2022”

30/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Sutra počinju “Kikićevi susreti 2022”
KULTURA

Ovogodišnja književna manifestacija „Kikićevi susreti 2022“ održava se u Gradačcu od 31. maja do 4. juna kada je predviđeno Završno književno veče, u kome će uzeti učešće značajni književni stvaraoci.

U pet dana ove književne manifestacije očekuje nas izuzetno bogat kulturni program. Susreti će obuhvatati sadržaje iz domena književnosti, likovne i muzičke umjetnosti.

Svečana ceremonija otvaranja je sutra (31. maja) u Gradskom parku od 10 sati gdje će učenici čitati stihove pored biste književnika Hasana Kikića. U Zavičajnoj muzejskoj zbirci će u 10:30 sati biti otvorena izložbena postavka povodom obilježavanja 80 godina od smrti Hasana Kikića.

Kao i prethodnih godina, biće upriličeno druženje djece sa piscima i radionice kreativnog pisanjaza učenike osnovnih škola.

Biblioteka „Alija Isaković“ će predstaviti izdavačku djelatnost promocijom knjiga autora Amesa Bikića i Admira Halilkanovića te dvobroja Časopisa za kulturu „Diwan“. Tema ovogodišnjeg okruglog stola je „Bosanski jezik i književnost“. Posjetioce i ljubitelje književnosti očekuje i susret sa književnicom Julijanom Matanović.

Dinko Delić, Julijana Matanović i Irfan Horozović. Razgovori i promocije knjiga u bašti Biblioteke “Alija Isaković” u Gradačcu 2005. godine.

U prostorijama BZK „Preporod“ Gradačać će biti postavljena izložba zavičajnih slikara, a najmlađi će moći uživati u školi crtanja „Djeca su ukras svijeta“.

Završna manifestacija je tradicionalno Književno veče koje će se održati 4. juna na koju su pozvani Milo Jukić, Suzana Lovrić, Julijana Matanović, Vahid Klopić, Fuad Hrsustić, Tatjana Tomić, Jagoda Iličić, Šimo Ešić, Niada Mujkić, Amir Brka, Nedžad Ibrahimović i Ilijaz Dudić. U Muzičkom programu učestvuju Neven Tunjić i Šejla Grgić iz benda Divanhana.

Program ovogodišnjih Kikićevih susreta je javno objavljen putem plakata, radija te portala i društvenih mreža.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube